Kremni med s čilijem

9,90

7 na zalogi

Opis izdelka

Kremni med s čilijem

9,90

7 na zalogi

OPIS IZDELKA

Količina: 370 g

Med ni pretirano pekoč, se pa čuti prijetna pikantna aroma domačih čilijev. Popestril bo vaš jutranji zajtrk in vas popeljal v poživljajoč začetek dneva.
Zaradi spoznanj o koristnosti vpliva na naše zdravje je zadnja leta popularnost te začimbe v izrednem porastu. Poznan je namreč kot afrodiziak, ki pospeši prebavo, prebudi srce, se uspešno bori proti holesterolu in pomaga pri hujšanju.

NAČIN UPORABE

Med s čilijem je zaradi svoje kremne in goste strukture posebej primeren kot zdrav namaz za na kruh, lahko pa ga uporabimo tudi kot sladilo čaju ali bogat dodatek pecivu.

V kolikor se želite v celoti posluževati njegove močne antioksidativne vrednosti, vam svetujemo, da ga ne segrevate oziroma dodajate tekočinam nad 38 stopinj.

OPIS SESTAVIN IN KAKO DELUJEJO?

KREMNI MED

Med sodi med tista zdrava živila, ki bi se morala pogosteje znajti na našem jedilniku. Je lahko in hitro prebavljiv, vsebuje encime in minerale, kot so magnezij, kalij, natrij železo in druge rudninske snovi, zato je dober za krepitev telesa tudi po prestani bolezni. Z uživanjem medu prispevamo k boljši prebavi in večjemu izkoriščanju snovi iz druge hrane, hkrati pa ugodno vpliva na splošno počutje, zdravje. Če ga vzamemo žličko pred spanjem, celo pomirja.

Zdravilni učinki medu:

  • čisti organizem škodljivih snovi,
  • pomaga pri zdravljenju gastritisa, želodčne razjede in črevesnih vnetij,
  • zmanjšuje izločanje želodčne kisline ter pomaga pri zdravljenju in razstrupljanju jeter,
  • zvečer umiri telo in lajša spanec,
  • eliksir za dolgo življenje.

Kaj je kremni med?

Na trgu je še vedno relativno redek pojav, saj zahteva izdelek dobršno mero časa in znanja. Zanj je potreben tudi točno določen postopek izdelave in temu primeren stroj. Posebna barva in struktura sta zgolj posledica fizikalnih sil, ki se ustvarijo med samim postopkom. Med mešanjem medu se sladkorni kristali med sabo drgnejo in s tem posvetlijo barvo, ter zgostijo strukturo.
Najpogosteje ga kupujejo mlade družine, ki želijo svoje malčke navaditi na zdrav slovenski zajtrk tudi doma, saj pri tem medu ni packarije, seveda pa ga obožujejo tudi otroci.
Med je še vedno popolnoma naraven, ni termično obdelan, nič mu ni odvzeto niti nič dodano.

Kako izbrati dober med?

Ko izbiramo med, se odločimo za naravni pridelek čebelarja, ki čebel ne krmi s sladkorjem in meda toplotno ne obdeluje, da ne bi kristaliziral. Kakovosten med z visoko vsebnostjo zdravilnih učinkovin, mineralov in vitaminov dajo čebele, ki se pasejo v neindustrijsko onesnaženem in osiromašenem okolju. Zato nikoli ne kupujmo povsem jasnega in najcenejšega, saj je velika verjetnost, da je toplotno obdelan in krmljen s sladkorjem.

Najboljši med, hladno pretočen, je vedno vsaj nekoliko moten ne glede na vrsto.

Vzemite si čas in obiščite čebelarja kdaj na domu. Vsak, ki to delo opravlja vestno in s srcem, vam bo z veseljem pokazal čebelnjak in plod njegovega dela.

ŠMARSKI ČILIJI V PRAHU

Sveže čilije narežemo na polovičke in jih sušimo na naši stari krušni peči. 10–14 dni vzdržujemo blago temperaturo, ki poskrbi, da se čiliji čisto posušijo, a hkrati ne izgubijo svojih blagodejnih učinkov na naše telo.
S sušenjem dosežemo, da ima izdelek neomejen rok trajanja, saj tako preprečimo fermentacijo v medu. Nato ga v pravem razmerju enakomerno vmešamo v kremni med.

Ali ste vedeli, da se strokovnjaki strinjajo, da imajo čiliji toliko zdravilnih učinkov, da bi jih morali na svoj jedilnik vključiti prav vsi?

Čiliji so vedno zanimiva tema pogovora, večinoma povezana z posledicami prekomernega uživanja. Nekateri jih zaradi njihovega pekočega okusa in značilne arome enostavno obožujejo, drugi jih iz ravno tega razloga ne prenesejo. A prav ta hudičevo pekoča snov, imenovana capsaicin, je krivec za to, da čiliji pomagajo pri celi vrsti bolezni in obolenj.

Naj jih torej izpostavim samo nekaj najpomembnejših:

Moški, posluh! Zavira raka prostate!

Ne le, da vam opeče jezik, ta žgoča snov tudi dobesedno požene rakave celice v samomor, kar so pokazale študije o zdravljenju raka na prostati. Raziskave na miših so pokazale, da capsaicin povzroči razkroj kar 80 % rakavih celic. Raziskovalci še pravijo, da ima capsaicin velik vpliv na zaviranje množitve kulture celic raka na prostati.

Pomoč pri hujšanju

Capsaicin je termogeničen, kar pomeni, da se pri njegovi presnovi sprošča toplota. S tem spodbuja telo, da pospeši naš metabolizem in s tem „kurjenje“ maščobe. Koncentrat capsaicina se vse bolj uporablja v fitnes industriji kot dodatek pri shujševalnih dietah in v raznih dodatkih.

Zniževanje visokega krvnega pritiska in slabega LDL holesterola

Redno uživanje hrane bogate s čili začimbo bo naše telo oborožilo z vitaminoma A in C ter bioflavinoidi. Ti pomagajo krepiti žilne stene, ki tako postajajo debelejše in bolj prilagodljive na spremembe krvnega pritiska.

Zaščita za srce

Capsaicin s tem, ko zmanjšuje holesterol in trigliceride, ščiti tudi srce, saj preprečuje zgoščevanje krvi. Izsledki raziskav kažejo, da bi lahko pomagal tudi pri razkroju fibrina, ki povzroča krvne strdke.

Kulture, v katerih so čiliji vsakodnevna sestavina obrokov, beležijo veliko nižje povprečje kapi in srčnih zastojev.

Čili odžge bolečino

Stara ljudska medicina o čiliju pravi, da spodbuja delovanje telesa in ga okrepi, prav tako pa je naravni antibiotik in antiseptik. Pomaga lajšati zlasti bolečine ob artritisu, pasovcu, po operacijah ali bolečine zaradi poškodb živčevja, ki jih povzroča sladkorna bolezen.

To fantastično začimbo si lahko brez večjih težav vzgojite tudi sami doma.

Najboljši čili zraste v njegovi domovini, vendar tudi drugod dobro uspeva. Lahko ga gojite v toplih gredah na vrtu ali celo v lončku na balkonu. Milejše sorte, kot so Cayenne Pepper, Jalapeno, Cherry Bomb, Habanero in podobne, so manj zahtevne in lepo rodijo tudi brez rastlinjaka. “Nuklearci”, kot radi rečemo najbolj pekočim, so dosti zahtevnejše rastline, tudi kalijo veliko dlje kot navadne sorte, predvsem pa skoraj nujno potrebujejo rastlinjak, drugače je izplen zelo mali. Vsekakor jim zagotovite čim več sončne lege in ob suši vode.

Na naši kmetiji damo semena kaliti prve dni v marcu. Nekateri jih dajo že mnogo prej, celo pred novim letom, vendar iz mojih izkušenj ni opaznejše razlike. V kolikor za kaljenje in začetno rast nimate idealnih pogojev, je nesmiselno prehitevati in se zgolj zanašati na tiste redke zimske sončne žarke, ki se prikradejo skozi okno. Sadikice bodo počasi napredovale, le redko tvorijo nove liste in rastejo zgolj v višino, saj ni sonca za fotosintezo. Velika razlika pa je, ali jih potem presadite na vrt ali v rastlinjak. Razmere v slednjem so bistveno bližje idealnim pogojem čilijev, ki jih imajo v svojih rodnih vročih domovinah.

Kadar koli se že odločite za kalitev, vam priporočamo, da jih ne presajate na prosto pred tremi ledenimi možmi oziroma “poscano Zofko”, ki je 15. maja, saj bi naj bilo takrat konec s strahom pred pozebo. Preden jih presadimo ven, izkopljemo jame, ki jih do polovice zapolnimo s preperelim konjskim gnojem. Vanje položimo mlade sadikice čilija, zagrebemo in poleg zabodemo palico, ki nam bo kasneje v poletnem in jesenskem času služila za oporo. Večji del dela smo tako opravili, sedaj samo še po potrebi zalivamo ali dognojimo morda z Biogreno ali kakšnim podobnim ekološko dovoljenim gnojilom.
Plodovi se začnejo pobirati od poznega poletja pa vse do prve pozebe, odvisno od sorte.
Čili je rastlina, ki je le redko dovzetna za bolezni in tako primerna tudi za vsakega vrtičkarja začetnika.
V imenu Kmetije Vizjak vam želimo obilo uspeha!

Dodatne informacije

Pakiranje

400g

Ocene

Zaenkrat še ni ocen.

Be the first to review “Kremni med s čilijem”