Kremni med s cimetom, cvetnim prahom in janeživi zvezdicami

9,90

Opis izdelka

Kremni med s cimetom, cvetnim prahom in janeživi zvezdicami

9,90

OPIS IZDELKA

Količina 370 g
Kremnemu medu so dodane sveže zmlete cimetove skorjice, janeževe zvezdice in obilica cvetnega prahu.
Ne samo da je ta izredna aromatična zmes neverjetno polnega okusa in vonja ampak je tudi zakladnica vitaminov in antioksidantov, ki so nujno potrebni za vzdrževanje vašega stabilnega imunskega ravnovesja.

NAČIN UPORABE

Zaradi svoje kremne in goste strukture je posebej primeren kot zdrav namaz na kruh, obožujejo ga tudi otroci za sladek in zdrav začetek dneva. Lahko pa ga uporabimo kot sladilo čaju ali bogat dodatek različnemu pecivu, keksom, štrudlju ali kuhanemu vinu.
V kolikor se želite v celoti posluževati njegove močne antioksidativne vrednosti, vam svetujemo, da ga ne segrevate oziroma dodajate tekočinam nad 38 stopinj.

OPIS SESTAVIN IN NJIHOVO DELOVANJE

CIMET

Cimet proti prehladu

Le redki vedo, da cimet ni samo prijetnega vonja in čarodej romantičnega vzdušja, ampak je odlična zimska začimba, ki pomaga lajšati številne zdravstvene težave, ki se pojavljajo predvsem pozimi.

Tako je cimet odlično preventivno zdravilo proti nahodu in prehladu. Vroč napitek s cimetom in medom poživi krvni obtok in pospešuje znojenje, kar je dobrodošlo pri zmanjševanju vročine.

Tistim, ki so že prehlajeni, pa pomaga pri odpravljanju simptomov, kot je vneta nosna sluznica in utrujenost. Pozimi so ljudje pogosto brez prave življenjske energije, pri čemer zopet pomaga ta stara začimba, ki lajša izčrpanost, povečuje prekrvavljenost telesa in preganja zimsko otožnost.

Cimet je dober za prebavo

Cimet zelo ugodno učinkuje na prebavo, saj prebavila poživi, zato se prebava izboljša. Čeprav poživlja, pa pomirja kolike, drisko in slabost, odpravlja pa tudi napihnjenost in vetrove. Kot starodavno zdravilo so ga uporabljali za zdravljenje griže, tako da so mleti cimet vmešali v toplo mleko.

Prav zato ni presenetljivo, da tudi redči kri in pomaga razgrajevati strdke. Kot izjemen vir železa, kalcija in vlaknin ima izreden učinek na imunski sistem, vonjanje te prijetne začimbe pa naj bi celo izboljševalo spomin in odganjalo melanholijo.

Brez mozoljev

S cimetom in medom lahko izsušite tudi mozolje. Zvečer po čiščenju obraza mozolje prekrijte z medeno masko s cimetom. Pustite jo učinkovati čez noč, zjutraj pa jo sperite iz obraza. Mozolji ob redni negi izginejo v nekaj dneh.

Znižajte holesterol in blaži artritis

Ste vedeli, da lahko doma čisto na hitro pripravite napitek, ki znižuje holesterol? Deloval naj bi že v dveh urah. Pripravite ga tako, da v pol litra zeliščnega čaja zmešate tri žlice omenjene  medene mešanice. Napitek lahko pijete trikrat na dan.

Znanstveniki na univerzi v Københavnu so ugotovili, da so pacienti, ki so vsako jutro pogoltnili žličko medu in pol žličke cimeta, po enem tednu poročali o zmanjšanih bolečinah zaradi artritisa. Po mesecu dni pa že občutno lažje hodili brez večjih težav.

Proti zadahu

Med, cimet in zmleti zvezdati janež so prava kombinacija tudi za tiste, ki se želite spopasti z neprijetnim ustnim zadahom.

Čajno žličko zmesi zmešajte s toplo vodo in raztopino grgrajte vsako jutro namesto klasične ustne vodice.

CVETNI PRAH

Te zanimive raznobarvne granule nepravilnih oblik zadnja leta vendarle uspešno in zasluženo prihajajo v ospredje iz sence medu.

Namreč zdravilne učinkovine tega manj poznanega čebeljega proizvoda so vse prej kot zanemarljive.

Obstaja veliko pozitivnih učinkov cvetnega prahu, naštejmo jih samo nekaj:

 • Dviguje energijo.
 • Pomirja kožo – pogosto se uporablja v izdelkih, ki pomagajo proti vnetjem in podobnim težavam z razdražljivo kožo, kot so ekcemi in luskavica.
 • Zdravje dihal – cvetni prah vsebuje ogromno antioksidantov, ki imajo protivnetni učinek na tkivo v pljučih ter tako tudi preprečuje nastanek astme.
 • Zdravljenje alergij – cvetni prah zmanjšuje prisotnost histamina, torej lajša številne alergije.
 • Izboljšanje prebave – vsebuje tudi encime, ki pomagajo pri ureditvi prebave in pomagajo telesu, da iz hrane, ki jo zaužijemo, telo posrka vsa potrebna hranila.
 • Zdravljenje alergij – cvetni prah zmanjšuje prisotnost histamina, torej lajša številne alergije.
 • Krepi imunski sistem – cvetni prah naj bi deloval podobno kot antibiotiki, kar pomaga telesu, da se brani pred virusi.
 • Krepi kardiovaskularni sistem – Cvetni prah vsebuje velike količine rutina, antioksidanta, ki krepi kapilare, krvne žile, pomaga pri cirkulaciji in znižuje raven holesterola. Deluje tudi tako, da preprečuje nastajanje strdkov, torej posledično zmanjšuje možnost, da pride do srčnega infarkta ali možganske kapi.
 • Pomaga pri težavah s prostato – Moškim s težavami s prostato cvetni prah zelo pomaga. Cvetni prah zmanjšuje vnetja in ustavi prepogosto potrebo, da bi urinirali.
 • Zdravi neplodnost – Cvetni prah stimulira in obnovi delovanje jajčnikov, zato se ga lahko uporablja pri povečevanju možnosti zanositve. Poleg tega, da spodbuja delovanje hormonov, je tudi odličen afrodiziak.
 spoon of bee pollen

spoon of bee pollen

ZANIMIVOST

 • Telo čebele je prekrito z drobnimi dlačicami, na katere se ob obisku na cvetju ujame cvetni prah. Čebele obiskujejo cvetje predvsem z namenom, da naberejo nektar, do katerega pa ne morejo, ne da bi se podrgnile ob prašnike in se tako potresle s pelodom.
 • S pomočjo nog in ščetin na njih čebela očisti s telesa nabrani pelod, ga navlaži s slino in medičino ter ga nato s sprednjimi nogami preloži na zadnje, kjer se nahaja posebno mesto za zbiranje peloda, ki se imenuje košek.
 • Ko se čebela vrne v panj, najde primerno celico satja in vanjo z zadnjih nog postrga cvetni prah.
 • Panjske čebele ga navlažijo s slino, stlačijo na dno celice in ga prekrijejo s tanko plastjo medu, s čimer preprečijo kvarjenje.

Cvetni prah je v prvi vrsti živilo, se pa strokovnjaki ukvarjajo tudi s proučevanjem cvetnega prahu za uporabo pri določenih bolezenskih stanjih. Glavne biološko aktivne sestavine cvetnega prahu so flavonoidi in fitosteroli, ki jim pripisujejo antioksidativno, protivnetno in protimikrobno delovanje.