Kremni med s pravim črnim kakavom

9,90

Opis izdelka

Kremni med s pravim črnim kakavom

9,90

OPIS IZDELKA

Količina 370 g

Kremnemu medu je dodan 100 % črni kakav.

Izdelek je bil prvotno narejen predvsem za vaše malčke, torej otroški populaciji kot nadomestek za sodobne industrijske namaze vprašljive kvalitete. Kaj kmalu pa so ga vzljubili tudi ostali sladkosnedi.

Zakaj bi bil prvi obrok pred napornimi šolskimi urami samo dober in sladek, če pa je lahko poleg tega še izredno zdrav in poživljajoč.

Izdelek vsebuje namreč pravo bogastvo vitaminov, mineralov in antioksidantov. V kombinaciji z našim medom je to pravi eliksir mladosti, razstrupljanja, dviga življenjske energije in boljše koncentracije.

NAČIN UPORABE

Med s črnim kakavom je zaradi svoje kremne in goste strukture posebej primeren kot zdrav namaz na kruh, lahko pa ga uporabimo tudi kot sladilo ali bogat dodatek pecivu.
V kolikor se želite v celoti posluževati njegove močne antioksidativne vrednosti, vam svetujemo, da ga ne segrevate oziroma dodajate tekočinam nad 38 stopinj.

OPIS SESTAVIN IN NJIHOVO DELOVANJE

100 % ČRNI KAKAV

Bolj kot surovi kakav nam je poznana čokolada. Kakavova zrnca, iz katerih delajo čokolado, najprej fermentirajo, nato pa posušijo na soncu ali z industrijskim postopkom. Zrnca se med obdelavo pomešajo še z maščobo, sladkorjem ter drugimi aditivi, vse te sestavine pa ustvarijo čokolado.

Pravzaprav gre za konkretno kalorično bombo, kakav pa je s takšnim postopkom oropan vseh zdravilnih sestavin. Za razliko od tako pridelanega kakava pa surova kakavova zrnca niso podvržena fermentaciji, zato ohranijo vse zdravilne antioksidante. Čokolada ima v primerjavi s surovim kakavom veliko manj antioksidantov.

ELEMENTI KAKAVA NAS NAREDIJO PAMETNEJŠE

Zgornja trditev je znanstveno dejstvo.

968 ljudi, starih med 23 in 98 let, je sodelovalo v študiji, namenjeni odkrivanju zdravstvenih koristi uživanja presnega kakava.

Izkazalo se je, da so imeli tisti, ki so ga uživali pogosteje, bolje razvit vizualni spomin, stvari so si precej lažje zapomnili, abstraktno razmišljanje jim je bilo bližje, poleg tega so bili sposobni dalj časa trajajoče koncentracije.

Znanstveniki so ugotovili, da kakav upočasnjuje staranje možganov, poleg tega pa tudi preprečuje pojav nekaterih bolezni, npr. demence!

»HORMONI SREČE«

Pogostokrat slišimo, da vsebuje kakav oziroma čokolada hormone sreče. Kakav resnično vsebuje snovi, ki imajo vpliv na sproščanje hormonov v našem telesu.  Aminokislina triptofan, ki je kakav vsebuje relativno veliko, se na primer v telesu pretvarja v  serotonin, živčni prenašalec v možganih, ki povzroča občutja sproščenosti in ugodja.

Deluje kot antidepresiv in lahko blaži simptome PMS pri ženskah. Kakav vzpodbuja tudi tvorbo endorfinov, še enih živčnih prenašalcev, ki v telesu delujejo kot blažilci bolečine.

Vse to pa nam tudi namigne, zakaj se  nekateri enostavno ne morejo ločiti od te sladke pregrehe.

Že stare civilizacije so vedele, da kakav spodbuja delovanje srčno-žilnega sistema, odpira naša srca na vseh ravneh (dobesednem, metafizičnem in duhovnem smislu) in v nas prebuja naravne občutke ter našo intuicijo poveže z materjo naravo.

ZDRAVILNA MOČ KAKAVA

Kakav vsebuje več antioksidantov kot katerokoli drugo živilo na svetu – celo več kot borovnice, rdeče vino in jagode acai.

Lahko brez slabe vesti pripišemo lastnosti živila z največjo vsebnostjo magnezija. Magnezij skrbi za zdravo srce, krepi delovanje možganov in kosti ter skrbi za prožnost telesa. Če je v telesu dovolj magnezija, je boljši pretok krvi, kisika in hranilnih snovi kar posredno pripelje k boljši koncentraciji.

Cink je ključen mineral, ki skrbi za optimalno delovanje imunskega sistema, jeter, trebušne slinavke, spolnih žlez in kože. Prav tako sodeluje v številnih encimskih reakcijah v telesu.

Vitamin C najdemo le v presnem kakavu, saj se s toplotno obdelavo izgubi ves ta dragoceni vitamin.

Vemo, da kakav vsebuje velik delež za hormonsko optimalno ravnovesje zdravih maščob.

Esencialne maščobne kisline pri toplotni obdelavi čokolade oksidirajo in postanejo žarke,zato v telesu povzročajo vnetja. Prav zato je tako zelo pomembno, da kakav uživamo v surovi in neobdelani obliki.

ZANIMIVOST

Ste vedeli, da so starodavne civilizacije kakav imenovale hrana bogov?

Tri tisoč let nazaj so bile za širjenje in gojenje dreves, s katerimi danes pridobivamo čokolado, odgovorne civilizacije, ki so živele v osrčju ekvatorialne Srednje Amerike.

CIVILIZACIJE MAJEV, TOLTEKOV IN AZTEKOV

Verjeli so, da drevo pripada bogovom in da jim kakavove stroke ponujajo bogovi sami. Bili so zelo umetniški, intelektualni in duhovni ljudje. Gradili so neverjetne kamene palače in templje, v svete zidove pa vrezovali podobe kakavovega stroka, ki je za njih predstavljal simbol življenja in plodnosti.

Maji so bili prvi, ki so pripravili grenak napitek iz kakavovih zrn. Kakav je takrat veljal za luksuzno pijačo, ki so jo uživali le kralji in plemiči. Napitek se je dalo izdelati na več načinov; za zgostitev so na primer uporabljali koruzo in dodajali različne začimbe, kot so čili in črni poper.

Pijača, ki so jo Azteki naredili iz kakavovih zrn, je bila ključna pri številnih obredih in slovesnostih, vendar se nikakor ne more primerjati s čokoladnim napitkom, ki ga poznamo danes. Njihova pijača se je imenovala xocolatl in je bila precej grenka ter mastna kot današnji napitki.

ALI STE VEDELI TUDI TO,

da je kompleksen okus čokolade sestavljen iz več kot petsto različnih okusov, ki jih dodajo čokoladni masi med posameznimi postopki njene obdelave. Torej je v čokoladi več okusov kot v kateri koli drugi hrani!