Kremni med s pravo bourbonsko vanilijo

11,90

Opis

OPIS IZDELKA

Količina: 370 g

Na kaj najprej pomislite, ko slišite besedo vanilija?

Svež kremast sladoled, ki vas prijetno hladi v vročem poletnem dnevu, ali morda dišeča svečka, ki s svojim romantičnim plamenom prebuja zaspana čutila v vaši spalnici ali dnevni sobi?

Ta izjemno aromatičen vanilijev kremast namaz je popolnoma svež produkt izpod naših domiselnih rok. Kremna struktura medu in mleti aromatični koščki vanilijevih strokov se nežno prepletajo ter dajejo končnemu izdelku pridih romantike, blagostanja in prijetne topline.

NAČIN UPORABE

Med z vanilijo je zaradi svoje kremne in goste strukture posebej primeren kot namaz na kruh, lahko pa ga uporabimo tudi kot sladilo čaju ali bogat dodatek pecivu.
Svetujemo vam, da medu ne segrevate oziroma dodajate tekočinam nad 38 stopinj, saj se tako uničijo nekatere učinkovine.

ZANIMIVO

Ste vedeli, da je vanilija druga najdražja začimba, takoj za žafranom?

Njeno pridobivanje je namreč zelo zamudno in zahteva veliko ročnega dela ter dolgo in previdno sušenje.

Vanilija je kraljica vseh dišav. Ima izredno prijeten vonj in sladkoben okus.

Burbonska vanilija je dobila ime po otoku “Bourbon Island” , na katerem so jo nekoč pridelovali.

V 19. stoletju se je proizvodnja preselila na Madagaskar in ta vanilija velja danes za eno najboljših blagovnih znamk na svetu. Cenjena je zaradi kakovosti, bogatega okusa in visokega razmerja vanilina.

Posušeni stroki so temno rjavi ali črni, ozki in dolgi, rahlo zgubani ter voskasti.

V kulinariki se vanilija uporablja predvsem za sladice, odišavljanje čokolade, čajev in kave. Prilega se tudi k lahki morski hrani in piščančjemu mesu. Odlično se dopolnjuje z vonjem in okusom cimeta.

Poznate legendo?

Legenda pravi, da je bila tropska orhideja rojena, ko je princesa Xanat pobegnila v gozd s svojim ljubimcem, saj ji je oče prepovedal poroko s smrtnikom. Zaljubljenca so ujeli in ju obglavili.

Kjer je njuna kri prišla v stik z zemljo, je zrasla tropska orhideja.

Pa še zgodbica…

(Zaželjeno je počasno branje.)

Voljna in sproščena ležiš na žametnem plišu, lahka si kot pero, zavedaš se, da si končala z delom in telefon je končno na »airplane mode«.

Zidove hiše je objela tema in luna ti igrivo mežika iz angelskih vrhov, sedaj si tu samo še ti in … (Pustimo domišljiji prosto pot.)

Okrog vaju se tiho poigravajo čarobni plameni vanilijevih  svečk. Iz ozadja tvoja čutila nežno kot otroška roka božajo simfonije Bacha.

Prostor je topel še od zadnje pogorele drve, ki tiho prasketa iz odprtega kamina.

Nemo z napol priprtimi očmi opazuješ mehurčke v šampanjcu in se humorno sprašuješ, le kam se jim tako mudi.

Ob enem presenečena zaznaš, da afrodizičen okus kremnega medu z burbonsko vanilijo še vedno ni izginil.

Spomniš se jutranje zarje, ko si ga prejela v svoje mehke dlani od simpatičnega poštarja in kako odlična je bila tvoja odločitev za nakup (od kmetije Vizjak seveda).

Zaželite si ga še več in več…