Polnozrnata moka iz bele koruze

2,00

Kategorija:

Opis izdelka

Polnozrnata moka iz bele koruze

2,00

Sestavine: 100 % polnozrnata koruzna moka.
Pakiranje: 1 kg
Poreklo: Slovenija – Šmarje pri Jelšah

Naša 100 % koruzna moka iz ekološke pridelave, ne vsebujejo glutena in je primerna tako za bolnike s celiakijo kot tudi tiste, ki so na brezglutenski dieti zgolj zaradi boljšega počutja.

Koruza izvira z drugega konca sveta, z območja današnje Mehike. Kot kulturno rastlino jo gojijo že 7000 let. Po številnih križanjih prvotne koruze skoraj ni več. Danes si brez koruze ne znamo predstavljati tedenskega jedilnika.

Kaj vse zrna skrivajo v sebi. Koruza je primeren vir nekaterih vitaminov skupine B in karoteonidov, ki v presnovi delujejo varovalno. Vsebuje tudi vitamin E, magnezij in druge rudnine. Vsebuje vitamin B3 in triptofan.

Polnovredna moka, pa naj bo to konopljina, ajdova, pšenična ali druga, mora vsebovati vse dele zrna!

Veliko ljudi ne pozna razlike med polnovredno oz. polnozrnato moko in navadno belo moko. Sveže zmleta, polnovredna žitna zrna, vsebujejo za naš organizem precej pomembnih sestavin. Obratno imajo predelana zrna v testeninah, beli moki, belem kruhu in belem rižu številne negativne učinke na zdravje, povzročajo na primer tveganje za debelost, osteoporozo, visok krvni tlak, nastanek raka na širokem črevesu, danki, trebušni slinavki in želodcu.

Polnozrnata moka ne redi, saj vas bo zaradi bogate vsebnosti vlaknin, nasitila prej preden bi jo pojedli preveč!

Razlog, zakaj imajo ogljikovi hidrati slab sloves, da redijo, je, da velika večina ljudi uživa enostavne, visoko procesirane hidrate, kot so piškoti, krofi, bel kruh, corn flakes, ki vsebujejo veliko sladkorja in maščob ter pogosto tudi trans maščobe.

Polnovredna žitna zrna so bistvena za zdravje
. Telo preskrbijo s prehransko vlaknino, z vitamini, minerali, rastlinskimi in drugimi hranilnimi snovmi, ki v takšni obliki niso na voljo v nobeni drugi podobni hrani. Vse zdrave prehranjevalne navade temeljijo na njih.

Žitno zrno ima tri dele:

  • Ovoj: koristna zunanja plast zrna, ki je bogata s prehransko vlaknino, vsebuje pa tudi vitamine B, minerale, beljakovine in druge fitokemikalije.
  • Endosperm ali jedro: srednja plast, ki vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine in majhno količino vitamina B.
  • Kalček: notranja plast zrna, bogata s hranilnimi snovmi in aminokislinami, vsebuje pa tudi vitamine B, vitamin E in druge fitokemikalije

Moka je mleta v 70 let starem mlinu s počasnim trenjem dveh kamnov. Pri takšnem postopku se ohranijo vsa hranila, aroma in bogat okus, ki ga daje to žito. Poleg tega se zaradi samega načina mletja ne odstrani noben del zrna. Pri sodobnem načinu mletja, zaradi boljšega vzhajanja odstranijo ovoj, torej vlaknino, ki naredi moko izredno redilno. Zaradi daljše obstojnosti, pa odstranijo tudi kalček, v katerem se skriva večina vitaminov in beljakovin v zrnju! V vseh naših, sveže mletih mlevskih proizvodih, se nahaja vsa prvobitna obilica bogastva, ki vam ga nudi naš ekološki, brezglutenski izbor zrnja!

Kategorija:

Ocene

Zaenkrat še ni nobenih ocen.

Be the first to review “Polnozrnata moka iz bele koruze”