ČILI, CAPSAICIN IN TESTOSTERON

Testosteron je hormon, ki loči moške od fantkov. Rezultat je večje spolno slo, več mišične mase in posledično manj maščobe. Moški z večjim »T-rex« levelom so pripravljeni prevzeti nase več odgovornosti in tveganja, so bolj pustolovski in podjetni, kar se pokaže tudi pri poslovnem uspehu.

Penis pepper red

Vse to posledično povzroči alarmno stanje pri populaciji nad 30 let, ki jim naravno level testosterona začne upadati. Pokazateljev tega stanja je več. Naprimer pomanjkanje koncentracije, energije, motivacije, pridobivanje maščobe, upad telesne moči in vzdržljivosti, nizek libido in še kakšna sexualna disfunkcija.

Vse več sodobnih raziskav pa potrjuje, da redno dodajanje čilija k vsakodnevi prehrani pripomore k dvigu testosterona. Kar je morda zadosten razlog, da se moška populacija  vse bolj zanima za »hot stuff«

Zadnja raziskava prihaja iz Francije »University of Grenoble«, ki potrjuje že napisano. Namareč moškim, ki je ljuba pikantna hrana, tako imenovani Alfa moški uživajo v pekoči hrani, ker jim je izziv pojesti nekaj, kar postavlja telo na mejo vzdržljivosti. Ko to mejo premagajo sledi euforično zadovoljstvo, občutek nepremagljivosti!

Predstavljajte si dva nasprotnika v ringu, eden ste vi drugi je capsaicin ( snov v čilijih, ki jim daje ostrino oz. pekoč občutek). Kako bi se počutili ko ste/bi prvič pojedli čili z milijonom po Scovillovi lestvici? Brutalno, vzhičeno, neustavljivo, kot tiger, ki plane po plahki gazeli?! SEVEDA!

In posledica? Špric testosterona čez plafon in naprej, ki te požene, da samozavestno pograbiš tokrat čili z milijonom in pol Scovilla, saj vendar si nepremagljiv!

Še vedno dvomite, da deluje?

Raziskovalna študija profesorja Laurent Begue, objavljena v Francoskem strokovnem članku “Physiology and Behavior” z naslovom “Some Like It Hot”

Profesor Begue opisuje raziskavo, v kateri je sodelovalo 114 moških v starostni skupini med 18 in 44 letom starosti.

Njihov level T-ja je bil merjen iz sline. Servirali so jim pire krompir in jim poleg ponudili pikantne omake. Tisti, ki so dodali več pekoče omake, je test pokazal višji raven T-ja.

Professor Begue trdi, da ta hormon vodi do iskanja novih adrenalinskih avantur, pustolovščin, ter družbenih skupnosti, ki so pripravljene sprejeti več tveganja za svoj uspeh.

Študije pa so pokazale tudi, da je level testosterona pri moških danes, kar za alarmnih 25% nižji, kot pri enaki starostni generaciji iz osemdesetih let!

Prvo in najenostavnejše kar lahko naredite takoj sedaj je, da si kupite semena, flance morda pa kar sveže čilije (odvisno kater del leta je) ali pa si obogatite poličko v hladilniku z https://kmetija-vizjak.si/kategorija-izdelka/cili-frik/  izdelki.

Kaj lahko torej storimo, da ta sodobni efekt vsaj v neki meri upočasnimo in kaj lahko storijo za svoj T-level tisti »moški«, ki ne prenesejo pikantne hrane?

1. Izogibajte se dolgih več urnih vadb.

Samoumevno povezujemo moške, ki med tednom preživijo ure in ure v fitnesu, ter med vikendom tečejo maratone z večjim testosteronom. Z dobrim razlogom, namreč športna aktivnost res povzroči rast tega svetega hormona, ampak samo do neke meje!

Ni več neznanka, da je efekt pretreniranega telesa kontra produktiven. Ko je telo izpostavljeno več urnim treningom, privede do dviga kortizola, ta hormon deluje proti testosteronu in posledično uničuje mišično tkivo!

Torej predolgi tekaški in kolesarski maratoni ne delujejo ravno vam v prid.

2. Pojdite spat!

Če je vaša vsakodnevna rutina, da padete v horizontalo ob poznih urah, je zelo verjetno, da to ravno ne deluje vam v prid in je čas, za spremembo te navade.

Raziskava izvedena na »National Heart, Lung, and Blood Institute in Chicago« dokazuje, da premalo spanca pri sicer zdravih posameznikih drastično zmanjša level T-ja že v nekaj dneh.

Študijo so izvedli na zdravih, športno aktivnih, 24-letnikih. Že po tednu dni ko so posamezniki spali pet ur in manj je bilo zaznan 15% padec.

Otroci v vrtcu, mož lovi antilope, ahh končno malo miru!

3. Ne bojte se holesterola!

Razbijmo še en popolnoma neumen mit najpomembnejšega  gradnika T-ja, ki na žalost še vedno buri duhove.

Verjetno najbolj napačno razumljena molekula na tem planetu, ki po zaslugi velikih korporacij, medicine in proizvajalcev cenene rakotvorne hrane, uživa najslabši možen sloves. Večina populacije še vedno verjame, da ta hudoben sterol ne naredi nič drugega kot, da vam maši žile in slabi srce.

Vrhunsko, kompleksno živilo.

»Zdrava« pamet torej veli, manj kot je holesterola, boljše je zate…

Seveda pa je to ZELO daleč od resnice. Vse več zelo uglednih institucij, razkriva rezultate, da vnos  holesterola, sploh nima nobenega vpliva na srčno-žilna tveganja. ( To je spet dolga tema primerna za nov članek, ki bo zagotovo sledil enkrat v prihodnje )

Holesterol ni škodljiv za zdravje. Je ena najpomembnejših molekul za delovanje našega telesa. Izredno je pomemben za pravilno delovanje imunskega sistema, receptorjev na membranah, za tvorbo vitamina D, nujen je za delovanje možganov in medsebojno komunikacijo celic. Holesterol je tako pomemben, da ga proizvaja skoraj vsaka celica v telesu in brez njega ni testosterona!

Ta maščobna kislina ima toliko ključnih nalog v telesu, da v kolikor je ne dobite dovolj s prehrano jo bodo jetra sama sintetizirala, da vas obdržijo pri življenju!

4. Zamenjajte plastični pribor, posodice, lončke, flaške in plastenke za steklene, lesene ali keramične, kjer se le da!

Na prvi pogled, kako neki bi lahko plastenka iz katere pijete vodo škodila naravni produkciji T-ja?! Sliši se res kot nek bullshit, ampak ko spoznate ozadje, začnete razumeti zakaj morate proč z njo!

  • Prva strupena spojina, ki ste nekateri že morda slišali za njo je BPA – bisfenol A, ki je neposredno povezan z dvigom estrogena v telesu in posledično nižjega T-ja.
  • Spojine, ki naredijo plastiko mehko, lahko in fleksibilno, najdemo jih bolj ali manj vsepovsod od plastičnih vrečk do plastenk.
  •  Ftalati, v hrano se sproščajo s segrevanjem in staranjem plastike. Ti vplivajo na zmanjšanje število spermijev, ženske pa približajo k hiperaktivnosti. Evropska unija jih je zaradi zavedanja škodljivosti le teh, že pred leti prepovedala pri izdelavi otroških igrač, so pa še vedno masovno prisotni pri drugih izdelkih.

Plastenke, so polne strupenih estrogenov.

Motilci hormonskih žlez, predvsem vplivajo na maternico, testise, imunski in nevrološki sistem. To so organi, ki so še posebej občutljivi na zunanje vplive kemikalij, ki imajo zmožnost zaustavitve naravne produkcije hormonov. Za moške je to sploh problem, saj zaradi nenasitnega kapitalizma postajajo vse bolj poženščeni.

5. Kratko in jedernato: GO ORGANIC!

Res je, da sem imel srečo, ki mi je bila položena v zibelko, da sem se rodil na ekološki kmetiji. Tako sem v bistvu že od rojstva »pitan« z neoporečnimi domačimi obroki. Vendar kljub temu, da sem dobrih 8 let živel in delal izven naše domačije, naše države, celo naše celine, nisem pomena ekološke hrane nikoli zanemaril.

V kolikor je bilo možno sem vso zelenjavo, mlečne izdelke, govedino in jajca še vedno kupoval od okoliških zaupanja vrednih kmetov.

Pa je bilo vredno vsega tega truda, dodatnih stroškov in vožnje po od boga pozabljenih okliških hribih v lovu za EKO fujtr?

Takole bom povedal; SEVEDA!

Lokalna super živila.

VAŠE telo je VAŠ TEMPELJ! To je edini prostor v katerem morate živeti celo življenje, je samo eno in edino, drugega ne boste več dobili! Zato ne ravnajte z njim kot, da je kontajner z mešanimi odpadki!

V kolikor ne želite od svojega Abrahama dalje ali verjetno že veliko prej, vsak dan pojesti pest tablet, ter obenem poslušati neumnosti megalomanskih kapitalističnih medicinskih korporacij, ki vas »ohranjajo pri življenju« je življenska zveza z nutricionistično bogato hrano OBVEZNA!

Košarica polna neomajnega zdravja.

Ponovi se zgodba o motilcih hormonov, ki so posledica neodgovorne in pretirane uporabe fitofarmacevtskih sredstev. Velikodušno sprejanje po vašem svežem krožniku solate, vam spet povzroči hormonski holokavst, manjkajočo puzlo pa dopolnite s sočnim zrezkom konvencionalnega prašiča ali teleta, ki ga spohate in nato spečete v trans maščobnem  olju, Bravo!

Uživajte izdelke iz Ekoloških kmetij tako ne boste izgubili svojega zdravja, poleg tega pa boste poskrbeli za močan imunski sistem in obilico življenjske energije, saj vas bodo revitalizirali in napolnili z voljo do polnega življenja.  https://kmetija-vizjak.si/

Kaj za vas odličnega mislite, da se skriva v zrezku  teleta, ki mora celo svoje stresno življenje preživeti na meter in pol dolgem štriku?  Hranjen je za njegov prebavni trakt, popolnoma napačno hrano, ter za piko na i podvržen še tem in onim antibiotikom, ki preprečujejo razna bolezenska stanja?! (Ampak pustimo to temo za drugič ;))

Da spet ne naštevam vseh hormonskih cunamijev in ker je današnja tema testosteron, naj na kratko zaključim, kot je verjetno že samoumevno ugotovljeno –> DA! Ti plemeniti dodatki v telesu zvišujejo estrogen in spet seveda posledično zmanjšujejo » The Big T »

6. Wi-fi in naši pametni telefoni so morda bolj nevarni kot si mislimo!

Uporaba mobilnih  naprav v svetu strmo narašča, zanimiv je podatek, da ima več ljudi dostop do telefona kot do wc školjke. http://newsfeed.time.com/2013/03/25/more-people-have-cell-phones-than-toilets-u-n-study-shows/

 MAASAI MORAN WARRIOR ON CELL PHONE, KENYA

MAASAI MORAN WARRIOR ON CELL PHONE, KENYA

Hi mate, wanna grab a beer?

Glede na to, da imamo v svetu že skoraj 6 milijard uporabnikov bi lahko rekli, da so te naprave varne. Že res, da se ne moremo z njim porezati, niti zabosti, ampak kaj pa pravi naš endokrini sistem? No pa ga vljudno vprašajmo.

Pravi, da v bistvu ni problem v samem telefonu, ampak sevanje oz. mikrovalovanje, ki ga s svojim delovanjem povzroča. 4G, LTE, wi-fi, bluetooth, pošiljanje SMS-ov, klici,  vse to potrebuje različne električne signale oz. valove, ki potujejo vse okoli in skozi nas. Torej, če slikovito opišemo smo s tisto moderno napravico v žepu kot transformator na dveh nogah.

Da že enkrat preidem  k bistvu… Težava je v tem, ker tudi naše telo sleherno sekundo uporablja električne signale oz. impulze.

Vzamimo produkcijo T-ja za primer.  Hipotalamus (majhno področje možganov) pošlje električni signal do hipofize (možganski privesek, je majhna žleza z notranjim izločanjem), ta uporabi električni signal, da pošlje sporočilo do Leydigovih celic (celice v modih, ki izločajo androgene, tudi testosteron), ki naj bi potem začele proizvajati Testosteron.

Električni signal, električni signal… Do you get the point?!

 

Seveda je naš izredno občutljiv notranji sistem popolnoma zmešan, ker enkrat dobiva signale od znotraj, drugič od zunaj, po navadi pa kar od vsepovsod.

Resnici na ljubo, če ne živiš ravno kot pastir na Pirenejih, se danes ne moremo več izogniti vsakodnevnemu sevanju. Kaj torej lahko naredimo?

Ne mi govorit, da morate bit vsak dan, vsako minuto priklopljeni na LTE ali Wi-fi!

Pa ne mi govorit, da bo konec sveta, ker zaradi tega ne boste mogli v isti minuti odgovorili na neumesten komentar na vašem FB-ju!

Pa ne mi nabijat, da lahko dobite izredno pomemben mail, kateri nikakor ne more počakati do večera, ker vas lahko stane milijon €!

OK, pravico imaš iskati izgovore, lahko pa pogledaš resnici v oči in si priznaš, da si suženj sodobnega sveta.

Na tebi je, sam se odloči, ti si svoje usode krojač. Lahko si z lopato še naprej mečeš pesek v oči, ko se zjutraj zbudiš kot sliva s pecljem navzgor je še vse vredu, kaj pa ko enkrat več ne bo tako?

Zase in v svoje telo je potrebno vlagati vse skozi, tudi takrat ko je vse v redu, ker le tako bomo to homeostazo lahko vzdrževali tudi v prihodnje.

Torej, če želiš, da ti bodo hipotalamus in ostali tvoji življenski sopotniki, ki te nikoli ne pustijo na cedilu, hvaležni, izklopi ta goddamn wi-fi in LTE, daj telefon ven iz žepa kjer se le da, vsak avto ima ladlc za to kramo, uporabi ga. Šolarji telefon v torbo!

Ko grem v gostilno na pir, še predno naročim, dam to moderno pamet na mizo. Verjetno si kdo misli, ko se ga duvaš, ko kažeš to svojo jabko. Ko sem bil še v šolarskih časih sem bil ponavadi edini, ki sem imel telefon na mizi, pod zvezkom ali mapo, (bi ga dal v torbo, pa je nisem imel ;)) pa ne zato, da bi brklal po njemu…

Torej misli si kar si češ, magari se ga zate duvam, magari sem čudn, ti pa kar imej svoj fonček še naprej v žepu s priklopljenim LTE-jem, jaz pa si mislim: » your balls are getting fried down there my friend 😉 «

7. Bežite od modernih nizkomaščobnih diet!

Še ne dolgo nazaj, so bile maščobe proglašene za največjega demona in krivca vsega slabega, kar se lahko zgodi, našemu zdravju. In bog ne daj, da jih dajete sploh kam blizu vašega telesa, kaj še le, da jih konzumirate – samomor!

Vendar zadnja leta počasi maščobe spet pridobivajo na ugledu. Namreč vse več raziskav nedvoumno potrjuje, da so maščobe nujni del naše prehrane prav vsaki dan, brez izjeme!

To je spodbudna novica, še posebej za moško populacijo. Dejstvo je, da je ta makroelement kritičnega pomena, ko se pogovarjamo o optimatizaciji naravne produkcije T-rexa!

Pri tem naj še omenim, da seveda niso vse maščobe enake. Status demona si še vedno zaslužijo Trans maščobne kisline. To so oblika maščob, ki jih telo dejansko ne potrebuje in imajo le škodljive učinke    (ocvrta hrana à krofi, čips, ocvrto meso, krompirček, pozorni bodite tudi na hidrogenirane rastlinske maščobe, ki so pogosto sestavina nekaterih predelanih živil, npr. peciv, margarine namazov, slaščic…)

Zelo pomemben je izbor PRAVIH maščob. Predvsem govorimo o jajčnem rumenjaku, (da prav ste prebrali, JAJČNI RUMENJAK!) hladno stiskanih oljih, avokadu, semeni in oreški, ter mastne hladnomorske ribe.

 

 

(poznate ta občutek, ko več ne veš kaj si sploh še lahko daš na krožnik? Ko te mediji in samooklicani strokovnjaki bombajo iz vseh strani, eno leto ne jest OH-jev, drugo leto ne maščob, pazi se aspartama, E-jev, brez mesa, sol ubija, mleko ni za človeka, proč z rumenjaki, mislim ka žvim še lahka …)

8. Alkohol in T-rex

Verjetno že vsi vrabci, štorklje in ostala ptičja srenja čivka: »Alcohol is bad for you!«

Pa sploh vemo zakaj je tako škodljiv, se sploh zavedamo njegovih vplivov na naše telo?

Alkohol v telesu vpliva na veliko organov in procesov, ki se v njem odvijajo. Za razgradnjo alkohola so potrebni določeni kemični procesi, ki se dogajajo predvsem v jetrih in jim pravimo presnova ali metabolizem alkohola. Prav ta proces vpliva na spremembe v ravnovesju spolnih hormonov.

Pri moških lahko metabolizem alkohola prispeva k poškodbam mod in poslabša sintezo testosterona.

Govorimo o pretiranem pitju, oz. zlorabi alkohola, tako da ne bo straha, da pivo na dan nažene vaš testosteron vstran haha. Moje mnenje je, da tudi v kolikor vam ob vikendih hoja po ravni črti predstavlja presneto močan izziv, ne naredi neke hude drame. Seveda ob vzporednem zavedanju, da drugače uživate kvalitetno, hranilno bogato hrano in se redno ukvarjate s športom.

Nimam se za strokovnjaka, zgolj izražam svoje mnenje. Tako, da obstaja tudi možnost, da so to zgolj moje samo tolažilne fraze, presodite sami 😉

Vsak, ki je že kdaj objel školjko ob petih zjutraj, se zave (upam da) kako toksično je v resnici za telo. Ampak kako toksično dejansko? Ter kaj pravijo na to naše žleze z notranjim izločanjem?

Let′s go digging…

Začnimo s stimulacijo beta-opioidni endorfinov, ki so razlog zakaj se po nekaj spitih heinekenčkih počutimo prav lepo relax.

Besedo endorfin sestavljata dva dela: endogen pomeni notranji, morfij pa je učinkovita protibolečinska snov. Endorfini spadajo med endogene opioide, ker je njihovo delovanje podobno delovanju opija, s to razliko, da jih ustvarja kar živčni sistem sam. Izločajo se ves čas, izraziteje pa v bolečinskih stanjih, ko blažijo bolečine in pomirjajo vnetja.

 

Damn, it really was a harsh night!

Mr. Alkohol povzroča oksidativno škodo na Leydigovih celicah, ki smo jih spoznali pri prejšnji točki. Poleg tega pa še na mnogih drugih področjih našega tkiva, ki posredno delujejo na redukcijo T-ja znotraj mod. Uničuje pa tudi molekule, ki že cirkulirajo, saj jih zgrize stresni hormon kortizol.

Redno, kronično pitje alkiča pa tudi občutno dvigne nivo estrogena. Igri se pridruži encim aromatase, katerega primarna naloga je pretvarjanje moškega spolnega hormona v ženski spolni hormon – estrogen.

S solzami v očeh pišem, da je najslabša izbira alkohola bojda pivo.

Pirček je bolj ali manj moška pijača. No tako vsaj zgleda, ko se ozremo po kafani. Ampak ko smo ga poslali dol po grlu, pa na nas ne deluje nič kaj moško.

Težko je priznati, ampak iz vidika hormonskega vpliva je to najslabša možna izbira.

Hmelj iz katerega je varjeno pivo, je izredno estrogeno! Ena izmed študij dokazuje, da ženske, ki pobirajo hmelj nezaščitene z golimi rokami, predvsem je to v deželah tretjega sveta, izkusijo razne motnje pri mestrualnih ciklusih. Krivec naj bi bil phytoestrogen, ki ima izredno estrogeno delovanje.

Več: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11134162

 

 

Obstaja pa še ena zanimiva štorija o zaroti moškega spolnega hormona, ki pa sega zelo daleč v petnajsto stoletje.

Pred letom 1487 je bilo pivo znano kot pijača, ki je naredila moške bolj agresivne, dominantne in spolno aktivne. »Moška pijača«

Dejstvo je, da pivo pred tem letom ni bilo narejeno iz hmelja. Ampak je imelo popolnoma drugo zeliščno sestavo, katere možnost obstaja, da so imele pozitiven vpliv na moškost. Iz teh časov tudi izhaja dejstvo, da je to od nekdaj bila moška pijača.

Ampak takratni vladavini ni bila všeč ideja dominantnih in agresivnih moških, katere je bilo težko  imeti pod svojo kontrolo. Zato so uvedli zakon »the German beer purity law« ki je velel, da mora biti pivo varjeno samo iz hmelja, vode in ječmena.

Tudi v današnjem sodobnem času obstaja mnogo teorij zarote, feminizacije moške populacije, koliko je tu resnice ne vem, je pa dejstvo, da je lažje voditi čredo ovac kot pa krdelo volkov…

Ko se približujem koncu članka se vse bolj resno sprašujem: »Torej sedaj ne smem več pit piva!?!« Mislim, da bom pri tej točki zamižal na obe oči in se delal kot, da ga nisem prebral oziroma napisal …

Nič videl, nič slišal, nič rekel.

Dodaj komentar