DIETE – VEČNA DEBATA, OD TISTIH, KI DELUJEJO, DO NEUMNIH IN SAMOMORILSKIH

Citiram iz slovarja slovenskega knjižnega jezika:

diéta  -e ž (ẹ̑) 1. posebna, predpisana prehrana, zlasti za bolnike.

za  b-o-l-n-i-k-e …

Torej, pustimo to besedo za tiste, ki jo zaradi te ali one zdravstvene tegobe dejansko potrebujejo.

Mi pa zase uporabimo besedno zvezo »zdrav življenski slog«.

 

PUSTITE DIETE BOLNIKOM !!!

V zadnjem desetletju od kar hlastno prebiram knjige o prehrani, zdravju in dietah, sem jih precej preizkusil tudi na sebi. Od bizarnih, neumnih, neučinkovitih in zdravju uničujočih do takšnih, ki imajo neko znanstveno podlago in bi se dalo z njeno implementacijo reči, da živimo nek zdrav življenjski slog.

Sam sicer nisem in nikoli ne bom zagovornik diet. Kaj mislim s tem?

Pomislite, za vsako ko vaša prijateljica, ali pa kar vi sami rečete: »zdej pa morem na/začnem z dieto« pomeni, da boste enkrat (kmalu) šli tudi IZ diete! Samo, da se še takrat v tistem trenutnem euforičnem navalu entuziazma, tega ne zavedate.

Prislonimo to veliko lopato, s katero si mečemo pesek v oči, za trenutek v temačen in osamljen kot, postavimo se pred ogledalo, si globoko ter preudarno zazrimo v oči in se iskreno vprašamo: »Je to res ali ni?!«

 

 

SEVEDA JE RES !!!

Obvezen vsakodnevni pripomoček, nezlomljiva lopata za metanje peska v oči

80 kg / 70 kg / 85 kg !!!

Temu se reče JO-JO efekt, z dieto shujšaš 10kg ko greš IZ diete pa kipneš za 15, torej si na +5kg, ponavljajoča in enostavna matematična formula, ki jo pridno in željno, vsako leto preizkuša na tisoče in tisoče ljudi. Kje torej tiči problem?

Iz mojih izkušenj so največji zlodej restriktivne diete, ki bolj ali manj odrežejo proč en cel makroelement, po navadi so to maščobe ali pa ogljikovi hidrati.

Ali pa post, ki lagano poreže kar vse tri, B, OH-je in M, ti za piko na i reče, da pij zeleni čaj z limono en teden, and I wish you a happy day!

Nedvomno ima post določene prednosti pri čiščenju telesa, ampak za hujšanje pa ni najbolj primeren izbor.

Tudi sam sem se postil mislim, da nekje šest dni, pa se te igre nebi več šel …

Samo skodelica zelenega čaja, ne bo dovolj.

Naš organizem potrebuje in je navajen oziroma prilagojen, da s hrano vnašamo vase VSE tri makroelemente! Pomemben je pravi in kakovosten izvor le teh, ter njihovo medsebojno pravilno RAZMERJE!   

Danes je res že toliko neumnih diet, da jim je že kar težko slediti, hvala bogu me je srečala pamet in sem mi ne da več izvajat testov na sebi. Ampak kaj čem, tako sem narejen, tako razmišljam, verjel bom ko bom videl,  oziroma probal.

Enajsto leto že teče, od kar se nepretrgoma podim po fitnesih in seveda v kombinaciji z dietnim planom je to idealen hobi, for being my own guinea big 😉

Če sem se lani zdefiniral na ketonski, pa se bom  letos probal še na proteinski …

Neskončna vrsta omejujočih diet.

Nikoli nisem bil debel oz. imel problemov s težo, k večjemu sem bil presuh, preden sem začel resno trenirat sem imel nekje 60 kg na 182 cm telesne višine. Torej okostnjak na katerega si obeso neke cunje, ki so mi potem dale obliko živega bitja, ki se mu danes reče človek.

Tako, da potrebe po dietah nisem nikoli imel, ampak vsak si najde nekaj kar ga potegne not. Mene pač zanima šport, hrana, in biokemični procesi v telesu, ki se zgodijo po zaužitem obroku, v kombinaciji z aktivnim življenjem.

To moje življensko obdobje traja že kar nekaj let. Včasih mi je mogoče malo bad za mojo bivšo, ki je ravno takrat živela z mano. Ko sem prletel z neko novo revolucionarno idejo domov, npr. »We are going to be vegaaans!«

In ona: »Ohh, shit not again!«

Hahaha, ja kaj češ tako je bilo ne, vsak zakaj ima svoj zato 🙂

 

 

Torej …

Tekom tednov bom opisal po en dietni plan, ter kakšni so bili občutki in rezultati.

Tega materiala je preprosto preveč za en post.

SE NADALJUJE …

 Ne že speet !?! 

Dodaj komentar