Enostaven ingverjev kolač, ki preprosto navduši s svojim aromatičnim okusom ingverja. Enostaven za pripravo, ampak z uau efektom, ko ga postrežemo - kremni med z ingverjem ga naredi še posebej odličnega. Posebej prija v prazničnih dneh, odličen pa tudi kot nedeljska sladica. No, čeprav razvajamo se lahko vsak dan, kajne? 🙂
Sestavine:
220 g Melissé ingverjevega medu 220 g vode 220 g jabolčne čežane 150 g rjavega sladkorja 75 g olja 3 jajca 2 ČŽ vanilje 450 g bele moke 3 zravnane ČŽ pecilnega praška Ščep soli Za icing:
20 g javorjevega sirupa 20 g limoninega soka 50 g mleka 380 g sladkorja v prahu Postopek:
Pekač namastimo z razmehčanim maslom, pečico segrejemo na 160 stopinj . Vodo zavremo. Vanjo vmešamo ingverjev med in mešamo, da se stopi. Dodamo jabolčno čežano, sladkor, olje, jajca in vaniljo ter dobro premešamo. V posebej skledi zmešamo moko, pecilni in sol. Nato mokre sestavine vlijemo k suhim in na hitro premešamo. Vlijemo v pekač in pečemo 55-65 minut (odvisno od oblike pekača) in z zobotrebcem preverimo, če je pečeno. Ohladimo v pekaču. Za icing presejan sladkor v prahu postopoma dodajamo mokrim sestavinam in dobro premešamo. Pripravimo ga tik pred oblivanjem kolača. Ohlajenega okrasimo z icingom, potrosimo z mandljevimi lističi in po želji postrežemo s stepeno sladko smetano. Hranimo v zaprti posodi. #masteremove - javorjev sirup lahko zamenjaš tudi s cvetličnim medom ! Medeni icing bo dodal piko na i medeno ingverjevemu kolaču!
Količina: ca. 8-10
Čas priprave: 2h 30 min
Velikost pekača: Ø 28 cm
Hvala La Sanja kulinarični blog za recept! Odličen je 🙂