Kremni med s čilijem

  • Kremni-med-s-čilijem
  • Kremni-med-s-čilijem-kmetija-vizjak
  • kremni-med-s-čilijem-na-žlici-kmetija-vizjak

10,90

Kremni med s čilijem je primeren za vse, ki brbončice radi prebudijo z rahlo pekočim priokusom.

Stopnja pikantnosti je le 2/5, saj smo uporabili blažjo vrsto čilijev.

Med ni segrevan, zato ohrani vse svoje naravne in za zdravje koristne sestavine.

Sestavine: domač med, domač čili | Količina: 340 g

Dodaj ga v košarico ZDAJ in okvirno bo dostavljen v treh delovnih dneh.

Opis

Kremni med s čilijem

PRILOŽNOST ZA PRIHRANEK DO 13%: Kupi tri kremne medove po lastni izbiri in prihrani do 13%. Klikni TUKAJ >>

Kremni med s čilijem bo navdušil vse, ki radi posežejo po blažje pekočih izdelkih. Kombinacija naravne sladkosti in prijetne kremavosti našega domačega kremnega medu ter na naši kmetiji vzgojenih čilijev zagotavlja presenetljiv okus. Popestril bo zajtrk in te popeljal v poživljajoč začetek dneva! 

Stopnja pikantnosti je 2/5 oziroma je enaka, kot pri naši pekoči omaki Desert Smoke.

Kremni med s čiljem vsebuje dve domači sestavini:

  • med (98,5%), ki ga pridelajo čebele na naših in okoliških travnikih ter
  • čili (1,5%), ki ga prav tako že vrsto let gojimo na naši zemlji.

Kremni med ni termično obdelan in je popolnoma naraven. Kremavost medu dosežemo s posebnim načinom obdelave, ki sproži, da se sladkorni kristali med seboj drgnejo in tako posvetlijo ter zgostijo. Takšen med ima nežno kremasto strukturo in je tudi lepše mazljiv.

Količina: 340g

Način uporabe in rok trajanja kremnega medu s čilijem

Kremni med s čilijem je zaradi svoje kremne in goste strukture posebej primeren kot zdrav namaz za na kruh. Uporabiš ga lahko tudi v drugih jedeh in jim tako dodaš piko na i.

Kombiniraj ga z grškim jogurtom, namaži na palačinke, speci rahlo pikantne medenjake ali ga dodaj na žaru pečenim breskvam in navduši s posebno piknik sladico!

Kremni med s čilijem se odlično poda tudi slanim jedem: kot glazura pečenki … omaka sladko-pekočemu piščancu … dodatek v sendviču s kuhano šunko … “american BBQ” stil premaza za perutničke … nam se cedijo sline!

Če si želiš zaužiti vse naravne sestavine, ki jih premore med, priporočamo, da ga ne segrevaš oziroma ne dodajaš tekočinam nad 38 stopinj, saj se tako uničijo nekatere učinkovine. Kljub temu se ga pogosto uporablja pri peki, saj s svojo aromo in naravno sladkostjo obogati okus.

Rok trajanja: Za med je značilna njegova dolgotrajnost, če se ga hrani ob določenih pogojih. Še nikoli odprt je primeren za užitje tudi tri ali več let od datuma polnjena. Po odprtju kozarčka priporočamo, da ga porabiš v 6 mesecih.

Hramba: Hrani ga v suhem, hladnem in temnem prostoru.

Kaj o kremnem medu s čilijem menijo naše stranke?

“Med je res carski. Čeprav v našem gospodinjstvu redko kupujemo pikantne izdelke, smo se za kremni med s čilijem odločili po priporočilu prijatelja. Resnično je prijetne teksture, pikantnost pa je blaga in ravno dovolj občutna, da ti malo prebudi brbončice. Pri Vizjakovih še nikoli nismo jedli slabega izdelka!” ~ Petra iz Celja

Kaj je kremni med?

Kremni med se že na prvi pogled močno razlikuje od medu, ki smo ga tradicionalno vajeni hraniti v naših kuhinjah.

kremni-med-s-čiljem-teče-z-žlice

Njegova struktura je gostejša, bolj kremasta in tako daje občutek bogatejšega okusa. Spominja na namaz in je zato zelo priljubljen tudi med otroci … njihovi starši pa so hvaležni, ker z njim ustvarijo manj nereda. Je idealen, da se malčke navadi na tradicionalen slovenski zajtrk!

Pridelava kremnega medu je nekoliko zahtevnejša, saj zahteva novo znanje, opremo in več časa.

Struktura in izgled kremnega medu nastaneta med posebnim postopkom, s katerim se sladkorni kristali med seboj drgnejo, s tem posvetlijo svojo barvo in zgostijo strukturo.

Kremni med navkljub postopku ostaja popolnoma naraven in ni termično obdelan. Ohrani vse svoje najdragocenejše naravne sestavine, tekom postopka pa mu ne dodajamo ojačevalcev, sladkorja ali morebitnih drugih umetnih dodatkov.

Kakšne čilije uporabimo?

Iz polja naberemo sveže šmarske čilije. Narežemo jih na polovičke in jih med 10 do 14 dni na blagi temperaturi sušimo na naši stari krušni peči. Na takšen način jih postopoma in brez naglice popolnoma posušimo.

Sušenje čilija je nujno, saj s tem preprečimo, da bi med fermentiral in se uničil. Čilije nato v pravem razmerju vmešamo v kremni med.

Ali veš, da lahko čilije vzgojiš kar doma?

To fantastično začimbo si lahko brez večjih težav vzgojiš tudi doma.

Najboljši čili zraste v Mehiki, njegovi domovini, vendar tudi drugod po svetu dobro uspeva. Lahko ga gojite v toplih gredah, na vrtu ali celo v lončku na balkonu. Milejše sorte, kot so Cayenne, Jalapeno, Cherry Bomb, Habanero in podobne, so manj zahtevne in lepo rodijo tudi brez rastlinjaka. “Nuklearci”, kot radi rečemo najbolj pekočim, so dosti zahtevnejše rastline. Kalijo veliko dlje kot navadne vrste, predvsem pa skoraj nujno potrebujejo rastlinjak, drugače slabše obrodijo. Vsekakor jim zagotovi čim več sončne lege in ob suši dovolj vode.

Na naši kmetiji semena kalimo prve dni v marcu, ko vreme že postreže z rednim spomladanskim soncem. Sadike bodo počasi napredovale, le redko tvorijo nove liste in rastejo zgolj v višino, saj ni sonca za fotosintezo. Velika razlika pa je, ali jih presadiš na vrt ali v rastlinjak. Razmere v slednjem so bistveno bližje idealnim pogojem čilijev, ki jih imajo v svojih rodnih vročih domovinah.

Ne glede na to, kdaj se odločiš za kalitev, priporočamo, da jih ne presajaš na prosto pred tremi ledenimi možmi oziroma “poscano Zofko”, ki je 15. maja, saj bi naj bilo šele takrat konec strahu pred pozebo. Preden jih presadimo na prosto, izkopljemo jame, ki jih do polovice zapolnimo s preperelim konjskim gnojem. Vanje položimo mlade sadike čilija, zagrebemo in poleg zabodemo palico, ki bo kasneje, v poletnem in jesenskem času, služila za oporo. S tem smo opravili največji del dela, od tedaj dalje po potrebi zalivamo ali dognojimo z ekološko dovoljenim gnojilom.

Plodovi se začnejo pobirati od poznega poletja pa vse do prve pozebe, odvisno od vrste čilija. Rastlina je zelo odporna na bolezni in tako primerna tudi za vrtičkarja začetnika. Želimo ti obilo uspeha!

Utrinki s Kmetije Vizjak

Dodatne informacije

Pakiranje

400g

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Be the first to review “Kremni med s čilijem”

Morda vam bo prav tako všeč…