Kremni med s čilijem

10,90

Opis

OPIS IZDELKA

Med ni pretirano pekoč, se pa čuti prijetna pikantna aroma domačih čilijev. Popestril bo vaš jutranji zajtrk in vas popeljal v poživljajoč začetek dneva.

NAČIN UPORABE

Med s čilijem je zaradi svoje kremne in goste strukture posebej primeren kot zdrav namaz za na kruh, lahko pa ga uporabimo tudi kot sladilo čaju ali bogat dodatek pecivu.

Svetujemo vam, da medu ne segrevate oziroma dodajate tekočinam nad 38 stopinj, saj se tako uničijo nekatere učinkovine.

ZANIMIVO

Kaj je kremni med?

Na trgu je še vedno relativno redek pojav, saj zahteva izdelek dobršno mero časa in znanja. Zanj je potreben tudi točno določen postopek izdelave in temu primeren stroj. Posebna barva in struktura sta zgolj posledica fizikalnih sil, ki se ustvarijo med samim postopkom. Med mešanjem medu se sladkorni kristali med sabo drgnejo in s tem posvetlijo barvo, ter zgostijo strukturo.
Najpogosteje ga kupujejo mlade družine, ki želijo svoje malčke navaditi na slovenski zajtrk tudi doma, saj pri tem medu ni packarije, seveda pa ga obožujejo tudi otroci.
Med je še vedno popolnoma naraven, ni termično obdelan, nič mu ni odvzeto niti nič dodano.

Kakšne čilije uporabljamo?

Sveže (šmarske seveda) čilije narežemo na polovičke in jih sušimo na naši stari krušni peči. 10–14 dni vzdržujemo blago temperaturo, ki poskrbi, da se čiliji čisto posušijo.

S sušenjem preprečimo fermentacijo v medu. Nato ga v pravem razmerju enakomerno vmešamo v kremni med.

Kaj pa vzgoja čilijev?

To fantastično začimbo si lahko brez večjih težav vzgojite tudi sami doma.

Najboljši čili zraste v njegovi domovini, vendar tudi drugod dobro uspeva. Lahko ga gojite v toplih gredah, na vrtu ali celo v lončku na balkonu. Milejše sorte, kot so Cayenne, Jalapeno, Cherry Bomb, Habanero in podobne, so manj zahtevne in lepo rodijo tudi brez rastlinjaka. “Nuklearci”, kot radi rečemo najbolj pekočim, so dosti zahtevnejše rastline, tudi kalijo veliko dlje kot navadne sorte, predvsem pa skoraj nujno potrebujejo rastlinjak, drugače je izplen zelo mali. Vsekakor jim zagotovite čim več sončne lege in ob suši vode.

Na naši kmetiji damo semena kaliti prve dni v marcu. Nekateri jih dajo že mnogo prej, celo pred novim letom, vendar iz mojih izkušenj ni opaznejše razlike. V kolikor za kaljenje in začetno rast nimate idealnih pogojev, je nesmiselno prehitevati in se zgolj zanašati na tiste redke zimske sončne žarke, ki se prikradejo skozi okno. Sadikice bodo počasi napredovale, le redko tvorijo nove liste in rastejo zgolj v višino, saj ni sonca za fotosintezo. Velika razlika pa je, ali jih potem presadite na vrt ali v rastlinjak. Razmere v slednjem so bistveno bližje idealnim pogojem čilijev, ki jih imajo v svojih rodnih vročih domovinah.

Kadar koli se že odločite za kalitev, vam priporočamo, da jih ne presajate na prosto pred tremi ledenimi možmi oziroma “poscano Zofko”, ki je 15. maja, saj bi naj bilo šele takrat konec s strahom pred pozebo. Preden jih presadimo ven, izkopljemo jame, ki jih do polovice zapolnimo s preperelim konjskim gnojem. Vanje položimo mlade sadikice čilija, zagrebemo in poleg zabodemo palico, ki nam bo kasneje v poletnem in jesenskem času služila za oporo. Večji del dela smo tako opravili, sedaj samo še po potrebi zalivamo ali dognojimo morda z Biogreno ali kakšnim podobnim ekološko dovoljenim gnojilom.
Plodovi se začnejo pobirati od poznega poletja pa vse do prve pozebe, odvisno od sorte.
Čili je rastlina, ki je le redko dovzetna za bolezni in tako primerna tudi za vsakega vrtičkarja začetnika.
Želimo vam obilo uspeha!

 

Dodatne informacije

Pakiranje

400g

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Be the first to review “Kremni med s čilijem”