Kremni med s pravim črnim kakavom

10,90

Opis

OPIS IZDELKA

Količina 370 g

Kremnemu medu je dodan 100 % črni kakav.

Izdelek je bil prvotno narejen predvsem za vaše malčke, torej namenjen otroški populaciji kot domač nadomestek za čokoladne namaze. Kaj kmalu pa so ga vzljubili tudi ostali sladkosnedi.

NAČIN UPORABE

Med s črnim kakavom je zaradi svoje kremne in goste strukture posebej primeren kot  namaz na kruh, lahko pa ga uporabimo tudi kot sladilo ali bogat dodatek pecivu.
Svetujemo vam, da medu ne segrevate oziroma dodajate tekočinam nad 38 stopinj, saj se tako uničijo nekatere učinkovine.

ZANIMIVO

KAJ JE 100 % ČRNI KAKAV?

Bolj kot surovi kakav nam je namreč poznana čokolada. Kakavova zrnca, iz katerih delajo čokolado, najprej fermentirajo, nato pa posušijo na soncu ali z industrijskim postopkom. Zrnca se med obdelavo pomešajo še z maščobo, sladkorjem ter drugimi aditivi, vse te sestavine pa ustvarijo čokolado. Za razliko od tako predelanega kakava pa surova kakavova zrnca niso podvržena fermentaciji.

Ste vedeli, da so starodavne civilizacije kakav imenovale hrana bogov?

Tri tisoč let nazaj so bile za širjenje in gojenje dreves, s katerimi danes pridobivamo čokolado, odgovorne civilizacije, ki so živele v osrčju ekvatorialne Srednje Amerike.

Maji, Tolteki in Azteki so verjeli, da drevo pripada bogovom in da jim kakavove stroke ponujajo bogovi sami. Bili so zelo umetniški, intelektualni in duhovni ljudje. Gradili so neverjetne kamene palače in templje, v svete zidove pa vrezovali podobe kakavovega stroka, ki je za njih predstavljal simbol življenja in plodnosti.

Maji so bili prvi, ki so pripravili grenak napitek iz kakavovih zrn. Kakav je takrat veljal za luksuzno pijačo, ki so jo uživali le kralji in plemiči. Napitek se je dalo izdelati na več načinov. Za zgostitev so na primer uporabljali koruzo in dodajali različne začimbe, kot so čili in črni poper.

Pijača, ki so jo Azteki naredili iz kakavovih zrn, je bila ključna pri številnih obredih in slovesnostih, vendar se nikakor ne more primerjati s čokoladnim napitkom, ki ga poznamo danes. Njihova pijača se je imenovala xocolatl in je bila precej bolj grenka in mastna kot današnji napitki.

ALI STE VEDELI TUDI TO,

da je kompleksen okus čokolade sestavljen iz več kot petsto različnih okusov, ki jih dodajo čokoladni masi med posameznimi postopki njene obdelave. Torej je v čokoladi več okusov kot v kateri koli drugi hrani!