JAJCE ENO NAJBOLJ POPOLNIH NARAVNIH ŽIVIL ALI CELO BOLJ ŠKODLJIVO OD CIGARET?

Včeraj mi je prišel naproti članek: »Eggs Are Nearly as Bad for Your Arteries as Cigarettes«

Link: http://www.theatlantic.com/health/archive/2012/08/study-eggs-are-nearly-as-bad-for-your-arteries-as-cigarettes/261091/

My egg masterpiece.

Ko zasledim takšno neutemeljeno glupost, si vedno rečem samo evo, here we go again…

Niti, da ne izgubljam besed in časa, bom že kar v štartu jasno in glasno zavpil:

Jajca nedvomno predstavljajo eno najpopolnejših živil na svetu! Pika.

This crap, really makes me angry!

Kakšna je največja težava takšnih zavajajočih »študij«?
Prvo kar je, so preveč posplošena. Izredno neprofesionalno in amatersko je napisat: » Ja tisti, ki so pojedli povprečno tri jajčne rumenjake na dan, so imeli podoben level holesterola kot tisti, ki so pokadili toliko in toliko cigaret na dan in niso jedli jajc!«
Kakšna bedarija je to?!
Nemogoče je zgolj na podlagi teh dveh osamljenih podatkov, priti do spoznanja oz. znanstveno potrjene teze, da sedaj je pa vseeno boljše skadit kakšen čik al pa dva, kot si speči jajce na oko!
Za revijo, časopis ali spletno stran je sramotno takšno neumnost sploh objavit in iz mojega vidika zgubijo vso kredibilnost.

Kako so pa ti »raziskovalci« nadzorovali druge vplive na njihovo stanje arterij? Naprimer, koliko trans maščob so v svojem življenskem obdobju pojedli ti nadobudni kandidati obeh skupin? Ali pa koliko alkohola so spili, morda zloraba drog, pretirana uporaba tablet, level stresa, velik vnos škroba, predelanih živil, cenenih oksidiranih olj…
Kje so pa omenjeni ti v resnici PRAVI razlogi za njihovo slabo srčno – žilno sliko?!
No, torej?

Naj pripnem en legitimen članek z znanstveno potrjenimi rezultati, in strokovno podkovanim ozadjem.
Vir: »US National Library of Medicine National Institutes of Health«

Raziskava potrjuje, da dve jajci na dan nista imeli nobenega vpliva na spremembo LDL holesterola in prav tako nobenega vpliva na pretok krvi skozi arterije. Na kratko povedano, tipičen strah pred zamašitvijo žil in poskokom holesterola je popolnoma odveč!

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15721501

Zakaj še vedno ves ta hrup in dileme okrog teh malih, ovalnih struktur? Zakaj živilo, katerega je užival že pračlovek in vse generacije pred nami, nekje od osemdesetih dalje, naenkrat ni več užitno oziroma primerno za nas homo sapiense?
Kdo je kriv, da jajca uživajo tako slab sloves in da kljub vsem informacijam in sodobnim raziskavam, ki so na voljo bralcem, nekateri še vedno bulijo vame kot da bom jutri umro, ko jim samozavestno in brez zadržkov povem, da od srednje šole dalje pojem več kot 1000 jajc na leto!

Kaj šele ko omenim, da sem jih v celem življenju pojedel sigurno krepko čez 10.000 pa je moj raven holesterola vedno, vsako leto v idealnem razmerju!

Jajca jem 6-7x na teden, res bolj ali manj vsak dan. Lahko mi vzameš kruh, cuker, sadje, pivo, samo ne mi vzet jajc!

Poglejte na njih iz tega vidika, da iz jajca se vendar rodi življenje. Torej vsebuje popolnoma vse, kar živo bitje potrebuje za rojstvo in razvoj!

Jajca si zaslužijo vse pohvale. Poleg tega, da nam dajo v kuhinji nešteto možnosti za uporabo, so zelo praktična in relativno lahko dostopna.

Preden nadaljujem je NUJNO, da prej omenim, da je govora samo o celem jajcu, torej s tistim zlodejem rumenjakom vred. Seveda je pa prvotnega in ključnega pomena, tudi to, da so jajca iz EKOLOŠKE vzreje!

Jajca vsebujejo VSE potrebno za rojstvo in razvoj!

Evo, ena big happy chicken.

V sodobnih časih fitnesa je precej v navadi, da se rumenjaki mečejo proč in se konzumirajo samo beljaki. Si predstavlajte enga kosmatega pračloveka, ki razbija jajce ob kamnu in se muči z ločevanjem rumenjaka?

Ne rečem, da ni beljak 100% beljakovina, ki seveda deluje v prid mišičnemu metabolizmu fitneserjev. Ampak zakaj vendar vreči vstran najbolj vitaminsko bogat in hranilen del jajce?

Predstavljajo enega izmed najboljših, najpopolnejših in najlažje izkoristljivih virov beljakovin.

Rumenjaki vsebujejo B-kompleks vitamine, železo, cink, kalcij, vse maščobno topne vitamine A,D,E in K in vse esencialne maščobne kisline, ki jih telo samo ne more tvoriti!
Kokošja jaca proste reje so tudi izredno bogata z omega 3 maščobami.
Glede vsebnosti se rumenjak in beljak med sabo sploh ne moreta primerjati.

Posebej bom izpostavil še dva izredno pomembna gradnika.

Prvi je holin. Je nujno potrebno hranilo, ki ga moramo priskrbeti s hrano, saj ga potrebujemo za ohranjanje zdravja naših celičnih membran in osnovnih možganskih ter srčno-žilnih sposobnosti. Poleg tega prispeva k normalni presnovi maščob, ter k vzdrževanju normalne jetrne funkcije.

Drugi je je fosfatidilholin. Poskrbi, da se tako maščoba kot holesterol NE nabirata v jetrih. Igra poveljnika v zaščitni službi naših jeter. V krogu strokovnjakov velja za najbolj cenjeno in učinkovito zaščitno hranilo, ki jih varuje pred širokim spektrom toksičnih vplivov.
Več si lahko preberete na tej povezavi, to substanco uporabjajo celo za lokalno odstranjevanje maščobe!
http://www.cenim.se/hujsanje/fosfatidilholin-lokalno-nad-mascobne-celice/

Ne smem pozabiti na vsebnost luteina!

V našem organizmu je prisoten v delu očesne mrežnice in ima sposobnost filtracije škodljivih visokoenergetskih valovnih dolžin (naravne in umetne svetlobe). Zanimiv tudi podatek, da je biorazpoložljivost luteina, kot je na voljo v jajcu, višja od oblike, ki se uporablja v prehranskih dopolnilih.

PARADOKS?

Jajčnega rumenjaka se izogibamo predvsem zaradi strahu pred holesterolom, vendar sta ravno holin in fosfatidilholin odgovorna za preprečitev nabiranja odvečnega holesterola in maščobe v jetrih.

Mnogi dvomljivci, ki izvajajo sabotažo nad holesterolom v jajcih in drugih živilih, se ne zavedajo, da holesterol NI bolezen!

Osnovnošolsko citiram:

BOLEZEN je stanje organizma, ki se manifestira v disfunkciji normalnega delovanja, ter trajanja življenja in zmožnosti organizma, da podpira svojo homeostazo.

HOLESTEROL je maščobi podobna snov, ki naravno nastaja predvsem v jetrih (80 %), v telo pa ga vnašamo tudi s hrano živalskega izvora (20 %) in je nujno potreben za mnoge življensko pomembne funkcije v našem telesu!

Got it?

Kako pa je pri ljudeh, ki so na dieti in skrbno preštejejo vsako zaužito kalorijo? Povsem razumljivo je, da rumenjak vsebuje 1x več kalorij kot beljak in če upoštevamo, da je 1+1=2 potem smo gledano na celoto, poklonili brco sami svojemu dietnemu planu, mar ne?!

NAROBE!

Torej kaj je s temi dodatnimi kalorijami iz rumenjaka?

To dejstvo ni prav nič skrb zbujajoče, namreč njegova visoko koncentrirana hranilna vrednost, poskrbi, da regulira vaš apetit, skozi drugi del dneva, torej vas nasiti za mnogo dlje časa kot samo beljak. Ko na koncu potegnete črto zaužijete MANJ kalorij, ker boste zaradi kontroliranega apetita pojedli manj hrane.
Poleg tega kvalitetne maščobe iz rumenjaka vzdržujejo visok level maščobnotopnih hormonov in tvorbo testosterona.
Preprosto in učinkovito.

Gledano na celoto, pridobite s tem idealnim živilom na večih področjih.

Kako je s Salamonelo?
Verjetno se vsi spomnimo kako je Stallone v filmu Rocky Balboa vsako jutro spil liter surovih jajc a ne? Če gledate kakšne starejše posnetke bodyboulderjev in boksarjev je to veljalo vrh v prehrani vsakega resnega športnika. Kljub temu se ne spomnim, da bi kdajkoli zasledil, da je koga pobralo zaradi te sodobne grožnje.
Nakup iz domače reje postavi to tveganje na minimum, saj so kokoške neprimerno bolj zdrave, imajo močnejši imunski sistem in niso izpostavljene bakterijam in slabim higienskim razmeram.

Iz mojega zornega kota je pa mišljenje takšno, da ne bi kupil jajc iz baterijske reje že zgolj zaradi tega, ker nikakor ne podpiram nehumanih razmer v katerih morajo zaradi pohlepa kapitalizacije vse svoje življenje preživeti tiste uboge kokoši. Stlačene so v občutno premajhnih kletkah, nikoli niso izpostavljene soncu, torej se ne more formirati D vitamin, posledično imajo krhke kosti in izredno slab imunski sistem. Zardi slabe ventilacije so v zraku neprestano prisotne bakterije, klice in virusi…

Ampak nič bati, rejci so poskrbeli, da dobijo dnevno dozo antibiotikov, da jih sploh vzdržujejo pri življenju.

Enako je z belimi kokoši, ki so vrejene za meso in niso pretirano dobre nesnice, pri nas jim rečemo brojlerji. Te kar se da intenzivno nafilajo s hormoni, da absurdno hitro zrastejo. Celo tako hitro, da se očitno predebeli in pretežek piščanec sploh ne more več postaviti na lastne noge. Njihovo gibanje je omejeno na nekaj deset centimetrov, hranjeni so s krmili namenjenimi hitremu pridobivanju teže, da pa bo kompletek popoln dodamo še rastne hormone in antibiotike.

Bolana kokoš = bolano jajce

 

Pa poglejmo en lep meščanski konvencionalen kokošji dan.
Zajtrk:
– 3 jajce iz baterijske reje (koktejl estrogenov, hormonov in antibiotikov)
– poleg štiri kose aromatiziranega svežega, ono še fajn toplega francozkega kruheca ( osiromašena brezvlakninska in oksidirana bela moka z izredno visokim glikemičnim indeksom polnim redilnega škroba, brez najmanjše hranilne vrednosti)

– ter dva deci »100% naravnega« juica (že samo en kozarec vam ponudi 15 – 20g čistega cukra in umetnih sladil, edino kar je tukaj naravnega, je beseda na tetrapaku  »naraven« )

Malica:
– Hmmm… Danes se mi pa res lušta enih chicken nuggetsov iz Mc-ka (meso itak iz najcenejše baterijeske reje, potopljeno v oksidirano banjo trans maščob. Takšni obroki pridno dajejo kamenčke k vašemu mozaiku porušenega ravnovesja med dobrim in slabim holesterolom, srčno–žilnim okvaram, debelosti, višanju estrogena pri moških, zakisanosti telesa, ki vodi k rakavim obolenjam in drugim vnetjem.
Da pa tega za katerokoli živo bitje neprimernega živila slučajno nebi pojedli premalo, so na nuggetsih drobtine, ki še izdatneje vsrakejo vase ta strup.
– Poleg bi prosim še pomfri pa naj bo kar velik, ker sem res lačen/lačna danes in Coca Colo (sploh rabim kaj pisat oz. dodajat?!)

Pa še nekaj zgolj za info, malo za moj gušt 😉

Ljubitelji nuggetsov, se sploh zavedate, da je končna bela vsebina, ki pogleda ven iz pregriznjenega nuggija pred dodatkom belila v resnici roza barve?!
Se vprašate zakaj?
Zmeljite v blenderju doma (če si upate) krvavo okostje obranega piščanca z vsemi ostanki, kožo in žilami vred. Precej samoumevno je da bela barva kosti in rdeča barva krvi dasta nekak pretty pinky look.
Ker ima ta sladoledu podobna dripa ogaben vonj in je gojišče strupenih bakterij, ga sperejo z amoniakom, kar situacijo še poslabša! Da spremenijo vonj po fekalijah v nekaj »užitnega« uporabijo tone umetnih karcinogenih dišav in ojačevalcev okusa.

Precej šokanten video Jamie Oliverja, ki uči otroke kako so nuggetsi v resnici narejeni:

https://www.youtube.com/watch?v=mKwL5G5HbGA

pa še eden:

https://www.youtube.com/watch?v=T67DvoH2H3E

OK. lets go back on the track, shall we 😉

Kosilo:
– Piščančja prsa/bedrce/perutničke pečene na poceni hidrogeniranem rastlinskem olju (ponovljena prej opisana štorija)
– Pire kropmir (škrobnata brezvlakninska bomba, z visokim GI)
– Mešana zelenjava iz konzerve (zaradi postopka konzerviranja minimalna hranilna vrednost, dodani aditivi in konzervansi. V nekatere dodajo celo bisphenol –A, poznan tudi kot ksenoestrogen BPA, ki je neposredno povezan z motnjami žlez notranjega izločanja, boleznimi srca in rakom.)

Ne da se mi več, prišel sem komaj do kosila in mislim, da nisem pretiraval in izbiral nerealnih obrokov, pa že se je s temi tremi primeri skonzumirala neverjetna obilica za zdravje ubijajočih faktorjev.

In potem se čudimo, zakaj so otroci hiperaktivni, imajo diabetes in ostale odrasle bolezni! Da ne omenim, da nekateri zbolijo že samo ko se ob njih po nesreči spotakne kakšen bacil.
Sodobna civilizacija se sooča s tolikimi različnimi bolezenskimi stanji, da so nekateri že dobesedno zametani s škatlami zdravil! Pa vendar bi večino tega lahko preprečili s samoosveščanjem!

You are what you eat!

Dejstvo, da se eni res požvižgajo nase in za zdravje svojih potomcev me jezi in ne morem verjeti, da se obnašajo kot kante za smeti v katere zmečeje vse kar jim prvo pride pod roke. Za nameček se potem zgovarjajo, da so to kopico bolezni, ki jo nosijo na utrujenih plečih podedovali!
Neumnost!
ZELO veliko so tukaj res krive gnile propagande polne zavajanja in laži, ki se dnevno vodijo po televiziji, internetu in drugih oglaševalskih kanalih.
Ampak resnici na ljubo živimo v obdobju, kjer lahko vsak trenutek pridemo do koristnih informacij za svoje zdravje, če nas le dovolj interesira.
Google ve vse!
Jaz naprimer nisem toliko domač z internetnimi vsebinami, vendar po drugi strani že leta in leta kupujem in bogatim svojo zbirko kvalitetnih (in nekvalitetnih, ter popolnoma neumnih kot je naprimer Kitajska študija) knjig o prehrani, ki jih za male pare kupujem preko http://www.amazon.co.uk/

Upam, da sem koga vsaj malo premaknil s tem postom. Sploh pa za božjo voljo nehajmo že enkrat zapravljati čas in energijo s to 20 let staro sprano debato, pokopljimo jo v 3m globok jarek, ter zasujmo s Pilih betonom enkrat za vedno!

Kaj sedaj?

Mah vi kokr čte, jaz pa si bom prav ta trenutek, na vrat na nos privoščil jajce na oko s ČILI FRIK olivnim oljem
https://kmetija-vizjak.si/izdelek/cili-olivno-olje/ in konkretnim kosom domačega, brezglutenskega kruha iz naše 100% polnozrnate, sveže mlete, ekološke ajdove moke https://kmetija-vizjak.si/izdelek/polnozrnata-ajdova-moka/

Kaj bom pridobil s tem obrokom?

Kar se tiče jajc mislim, da sem dokaj izčrpno napisal en kup pozitivnih faktorjev. Glede koristi čilija naj vam samo na kratko omenim:

– naravni afrodiziak,
– učinkovit topilec maščobe,
– skrbi za zdravje ožilja in srca,
več pa si lahko preberete na tej povezavi: https://kmetija-vizjak.si/izdelek/kremni-med-s-cilijem/

Slovensko ekstra deviško olivno olje, v katerem so potopljeni suhi šmarski čiliji, bo poskrbelo za nezanemarljiv vnos omega 3 maščob, vitamina E in visoke vsebnosti antioksidantov – polifenolov.
Znano je tudi, da hladno stiskano olivno olje, vrhunske kvalitete in ekološke pridelave, varuje pred boleznimi srca in ožilja, artritisom, rakom, uravnoveša idealno razmerje holesterola in izboljša absorbcijo vitaminov.

Polnozrnat kos ajdovega kruha, pa vas bo poleg maščob iz rumenjaka in ČILI FRIK pikantnega olja še izdatneje nasitil, tako, da boste na naslednji obrok kar pozabili.
Ajda je izredna rastlina, ki jo priporočajo za boljši krvni obtok in boj proti raku, vsekakor pa spada tudi med najbolj hranilno bogata žita.
Med drugim vsebuje tudi veliko flavonoidov, ki delujejo predvsem protivnetno in protibiotično in dvigujejo imunski sistem telesa in moč, da se bori proti napadalcem, saj delujejo tudi kot antioksidanti. Dviguje tudi nivo energije zato je sploh primerna za zelo aktivne posameznike in športnike.

Popoln obrok, ki vas bo držal dolgo site in polne energije.

Dodaj komentar