Krofi so te dni pravi ''must bake''! Če jih že ne spečete doma pa jih je nujno obvezno vsaj kupiti. Pravijo, da en krof na leto pripada vsakemu. Če pa jih boste delali po tem receptu si jih raje rezervirajte več. Noro okusni, s slastno medeno vaniljevo kremo. Mmmmm.....
Sestavine za testo:
250 g ostre moke
250 g gladke moke
Ščep soli
250 g mleka + 6 JŽ mleka
40 g svežega kvasa
50 g sladkorja + 1 JŽ
8 rumenjakov sobne temperature
1 JŽ ruma
60 g stopljenega masla
Sestavine za kremo:
550 g polnomastnega mleka
1 vaniljev strok
4 rumenjaki velikih jajc
50 g škroba
120 g Melissé kremnega medu vanilja
50 g masla
5 listov želatine
Potrebujemo še:
Olje za cvrtje (1-1,5l)
Kristalni sladkor za povaljanje
Najprej se lotimo kreme. Vaniljev strok razpolovimo in mu odstranimo semena. Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut.
V skledi zmešamo rumenjake, škrob in par žlic mleka. Ostalo mleko skupaj z vaniljo segrejemo skoraj do vretja in ga vlijemo na rumenjakovo zmes. Maso vrnemo nazaj v lonec ter med konstantnim mešanjem z metlico kuhljamo še ca. 1 minuto, da se masa zgosti.
Kremo odstavimo, vanjo vmešamo ožeto želatino, maslo in kremni med.
Premešamo, da se masa poenoti, pokrijemo s folijo, da med ohlajanjem ne bo nastala skorjica, ter popolnoma ohladimo.
Nato se lotimo testa za krofe: V skledi zmešamo moki in sol. Mleko segrejemo do toplega (ne sme biti vroče!), dodamo 1 JŽ sladkorja in nadrobljeni kvas ter pustimo vzhajati 10-15 minut.
V skledi robotskega mešalnika nato združimo vse sestavine ter mesimo 20 minut, da postane testo prožno. Če mesimo na roke, na pult stresemo moko, v njej naredimo jamico, vanjo zlijemo vse mokre sestavine ter združimo v testo. Čas mešenja se ne spremeni.
Če je testo preveč lepljivo, dodamo še malce moke.
Testo damo v skledo, ki smo jo premazali z oljem, pokrijemo s folijo ali krpo in na toplem brez prepiha vzhajamo 1 h.
Po 1 h testo pregnetemo ter oblikujemo kroglice po 70 g. Kroglice naj bodo čim bolj gladke, saj se bo to poznalo po peki.
Polagamo jih na pomokan prt z zadostnim medsebojnim razmakom, pokrijemo, da se ne bodo sušili, ter vzhajamo še 1 h na toplem, da podvojijo volumen.
Medtem segrejemo olje (ca. 1-1,5 l, odvisno od velikosti posode, v višino naj olje meri okoli 3-4 cm). Če vanj pomočimo vrh kuhalnice, se morajo okrog pojaviti mehurčki, hkrati pa ne sme biti prevroče, ker se bodo krofi zažgali. Temperatura olja naj bo okoli 170 stopinj.
Krofe pazljivo polagamo v vroče olja z vzhajano vrhnjo stranjo navzdol in ponev pokrijemo. Naenkrat pečemo 3-4 krofe, da imajo prostor vzhajati med cvrtjem.
Najprej jih cvremo 3-4 minute s pokrovko, nato pokrov odstranimo, krofe obrnemo in cvremo nadaljnje 3-4 minute.
Krofe takoj povaljamo v kristalnem sladkorju, nato pa jih položimo na papirnato servieto, da se pred polnjenjem malce ohladijo.
Ohlajeno kremo predenemo v slaščičarsko rokavico z ozkim nastavkom ter z njo napolnimo krofe.
Krofe hranimo v zaprti posodi, da bodo čim dlje časa ostali sveži.