Recept za klasične okusne maslene piškote, ki so odlični za izrezovanje. Večinoma so med tistimi, ki prvi zginejo iz mize. Oblijemo jih lahko s čokolado, dodatno posujemo z drobljenimi lešniki, kokosom. Če spečemo malce tanjše lahko vmes namažemo marmelado in še in še. Le domišljiji prepustite svojo pot. Ker so masleni piškoti odlični za izrezovanje so še posebej priljubljeni za ustvarjanje z najmlajšimi.
Sestavine:
Postopek:
Maslo in sladkor penasto zmešano, dodamo jajce in vaniljo ter nekaj časa stepamo, da dobimo puhasto zmes. Nato dodamo moko, sodo in ščepec soli, ter pregnetemo.
Testo damo v vrečko za zmrzovanje in pustimo v hladilniku počivati vsaj pol ure. Najbolje je, da maso lepo sploščimo v pravokotnik - tako bo tudi valjanje lažje. Nato delovno površino rahlo pomokamo - testo razvaljamo na želeno debelino in z modelčki izrežemo poljubne oblike. Med pečenjem lepo obdržijo svojo obliko. Položimo jih na peki papir in pečemo 10 minut na 180 stopinjah. Piškote lahko poljubno okrasimo z sladkornim ledom, jih oblijemo s čokolado oz. pustimo domišljiji prosto pot.
Za lažje valjanje in #mastermove, da zadnja runda piškotov ne postane preveč mokasta je, da testo sploščimo v največji vrečki za živila ter potem kar v njej razvaljamo, ob strani zarežemo in odpremo ter po potrebi še dodatno razvaljamo. Če nimamo dovolj velike vrečke lahko valjamo tudi na pomokani podlagi, vrečko pa položimo na vrh, da ne mokamo še zgornje strani.
Kadar maso podvojite, sode ne dodajate dvojno. Ko pride tisti pravi ''piškotni teden'' pa maso lahko pripravite dan vnaprej, da naslednji dan samo pečete in izrezujete.
Kateri je pa vaš najljubši recept za maslene piškote?