Vsa oddana naročila oddana med 3.6. in 16.6 bodo odposlana po 16.6. zaradi moje odsotnosti. Hvala za razumevanje.

Medena pita

December... eden izmed meni najljubših mesecev. Mesec ko vse diši po cimetu, vanilji, piškotih in drugih dobrotah.

Zakaj ne bi dišalo še po medu? Prijetno kremasta in medena pita je s svojo zlato barvo kot nalašč za praznično obloženo mizo. 

Za krhko testo:

  • 250 g hladnega masla
  • 430 g moke
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • ščepec soli
  • Nekaj žlic hladne vode

Za nadev:

  • 1l polnomastnega mleka
  • 100g rjavega sladkorja
  • 75 g koruznega škroba
  • 6 rumenjakov
  • 170g medu
  • malo vanilje
  • čokolada za dekoracijo/preliv (po želji)

Postopek:

Krhko testo

V skledi zmešajte moko, sladkor v prahu in ščepec soli ter dodajte hladno na koščke narezano maslo. Čeprav se sliši skoraj nemogoče v testo oblikovati hladno maslo, moko in sladkor, je prav to tisti #mastermove, ki naredi razliko. Če je le mogoče, uporabite mikser z nastavkom za testo (meni je uspelo z navadnim ročnim mikserjem, a nikar ga ne pregrejte ali uničite), kajti roke so tople. A seveda gre tudi z rokami 😊

Ko toliko pregnetete, da se maslo toliko pomeša z moko, da nastanejo manjši koščki dodate nekaj žlic hladne vode, ampak le toliko, da lahko ugnetete testo, ki stoji skupaj. Oblikujte kroglo in jo sploščite ter zavijte v folijo za živila ali vrečko za zamrzovanje. Testo naj v hladilniku počiva vsaj eno uro.

Pekač premažete z maslom in ga pomokate. Testo zvaljajte na dovolj velik krog (vštejte robove, krog naj bo torej večji od pekača) in ga položite v pekač. Odvečno testo odrežite, pustite počivati 15 minut in ga nekajkrat prebodete z vilicami. Testo se sicer lepo speče tudi brez obtežitve, a še lepše, če ga za prvih 5-10 minut peke prekrijete s peki papirjem in enakomerno obložite s suhim fižolom, da bolje obdrži obliko. Pečico segrejete na 170 stopinj in testo pecite cca. 20 minut oz. do lepe zlatorjave barve.

Nadev

V vmesnem času naredite medeno kremo.

V kozici na ne preveč visoki temperaturi segrejte ¾ mleka. V drugi posodi zmešajte sladkor, koruzni škrob, rumenjake, med in preostalo mleko ter mešajte dokler ne dobite gladke mase brez grudic.

Ko je mleko segreto (ne vrelo!), ga odstranite s štedilnika. V maso v drugi posodi dodajte nekaj žlic vročega mleka in stepajte. Postopoma dodajajte mleko in stepajte. Pomembno je, da vroče mleko dodajate počasi in malo po malo, da jajca ne zakrknejo in se ne naredijo grudice. Ko je masa že zelo topla, lahko preostanek mleka počasi vlivate ob neprestanem mešanju.

Nato mešanico prelijete nazaj v posodo in segrevate na srednji temperaturi ter konstantno mešate dokler se krema ne začne strjevati. Ko dobite kremo konsistence toplega pudinga, jo vlijete v pečeno testo ter nato vse skupaj pečete še pol ure oz. če izgleda zelo tekoče, kakšno minuto dlje.

Pito nato delno ohladite na sobni temperaturi ter jo prestavite v hladilnik, da se strdi. Jaz sem mojo pokrila s folijo za živila in jo v hladilniku pustila kar čez noč.

Servirate jo lahko z malce stopljene čokolade, cvetličnim medom ali enim izmed naših kremnih medov z različnimi okusi. Sicer nisem še poskusila, a tudi z dodatkom jagodičevja ob strani bi znala biti prav čudovito okusna.

Katalog

OBVESTILO!

Zaradi odsotnosti na poslovni poti v tujini, bodo vsa naročila obdelana in odposlana po 1.6.2023.
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram