Medenjaki iz pirine moke

Recept za medenjake iz pirine moke

Medenjaki iz pirine moke

Kako imeti malce manj slabe vesti, ko se sladkaš z okusnimi piškoti? 🙂 Odgovor so medenjaki iz pirine moke! Otroci pa tako skačejo od navdušenja nad piškotki, ki zgledajo kot tisti iz risanke. No, tudi, če ne zgledajo kot tisti – važno, da so piškoti in da so sladki.

Sestavine:

  • 150g masla
  • 100g rjavega sladkorja
  • 200g cvetličnega medu
  • 2 jajci
  • 500 g pirine moke
  • vaniljev ekstrakt
  • 1 žlička sode bikarbone
  • ščepec soli
  • 1 žlička pravega kakava v prahu
  • začimbe po okusu: ingver, cimet, piment, mleti klinčki, limonina lupinica

Postopek:

Z ročnim mešalnikom zmehčano maslo (na sobni temperaturi) stepemo s sladkorjem. Nato vmešamo med, 2 jajci in vaniljev ekstrakt ter stepamo toliko časa, da dobimo puhasto zmes. V posebej skledi zmešamo moko, sol, sodo bikarbono, kakav v prahu (no, tega po želji – ima bolj funkcijo za temnejšo barvo) in začimbe. Nekateri imajo radi bolj cimetove, drugi bolj ingverjeve – zato si prilagodite po svojih željah in okusu. A nikakor ne bodite preveč skromni 🙂

Nato suho mešanico postopoma vmešate v puhasto zmes in pregnetete. Dobili boste mehko, lepljivo, a vseeno kompaktno testo, ki ga razdelite na dva dela. Vsak del posebej zavijte v plastično folijo ali vrečko za živila in dajte počivati v hladilnik za vsaj 3 ure, lahko pa tudi čez noč.

Ko testo odleži, pečico segrejte na 180°C in si pripravite pekač in peki papir. Na pomokani (brez tega ne bo šlo) delovni površini razvaljajte testo na približno 5 mm debelo in izrežite piškote poljubnih oblik ter jih zlagajte na pekač. Piškote pečete približno 9-12 minut, odvisno od vaše pečice in velikosti piškotov. Ko so piškoti pečeni jih vzemite iz pečice in jih še nekaj minut pustite na pekaču. Vsekakor pazite, da jih ne pečete predolgo, drugače so suhi in spodnji del pride bolj hrustljav, kot bi si mogoče želeli.

Ko se medenjaki iz pirine moke ohladijo jih lahko poljubno okrasite.

Shranite jih v škatli s pokrovom, da se ne izsušijo. In če se le da, počakajte kakšen dan, da se okus še malce razvije – naslednji dan ali še kak dan pozneje so namreč še boljši. Če seveda ostanejo tako dolgo 🙂

Pa dober tek!

 

 

 

p.s.: Ne pozabi preveriti našega kompletka cvetličnega medu z označbo SMGO in domače pirine moke: TUKAJ.

Čebelarska zveza Slovenije je našemu cvetličnemu medu podelila najvišjo oceno kvalitete, saj smo zanj prejeli dovoljenje za uporabo zaščitne oznake “Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo”. S tem strankam zagotavljamo, da je med 100% slovenski, naraven, brez konzervansov in barvil, je pridelan na tradicionalen način ter polnjen v Sloveniji. To oznako potrjuje posebna nalepka na kozarcih, ki omogoča tudi sledenje.