Sestavine:

Postopek:
Fižol po namakanju dobro sperem in skupaj z lovorjevim listom in soljo skuham.

Na masti spražim soljeno čebulo, da postekleni in spusti tekočino. Po vrstnem redu dodajam česen, vegeto, chipotle, gobe in pelate.

Posebej spražim kraško panceto in nato vse skupaj previdno in z občutkom vmešam v fižol, da ta ne razpade. Na vrh dam na kolobarje narezano pečenico ali rebrca.

Pri nas damo jed v krušno peč za 1h, kdor nima te možnosti pa v pečico na 200 stopinj za 1/2h

Kdor ima rad res smoky aromo tako kot npr. jaz – na koncu za 15 min zapremo odvod dima iz peči tako, da se je kompletna jed res močno naveže. Pač gurmanska pika na i 🙂

Še priporočilo:
Fižol dajte namakat v vodo s sodo bikarbono večer pred kuhanjem. S tem preprostim in zelo učinkovitim postopkom precej omilimo težave z napenjanjem, ki se pogosto pojavijo. Vse stročnice namreč ko pridejo v stik z vodo spustijo snov, ki seveda po naravni poti spodbudi encim za kaljenje (fižol namreč ne ve, da gre v krop in kasneje na krožnik, on se že vidi kako raste po kolih :). Ta encim pa je za naš prebavni trak neprebavljiv, zato prebavo otežuje in posledično privede do napenjanja.

cartcrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram