Tale pečen piščanec je tako sočen, kot je videti. Uganeš skrivno sestavino zakaj je temu tako? Med v kulinariki dvigne in obogati aromo bogatemu naboru jedi. Je odličen dodatek in številnim jedem daje polnejši in slastnejši okus. Tako kot našemu pečenemu piščancu.
5 vejic rožmarina (za zunanjost piščanca in zelenjavo)
5 limoninih rezin
Sok ½ limone
Olje, sol in poper za zelenjavo
Pečico segrejemo na 220 stopinj.
Zelenjavo očistimo, krompir prerežemo na pol, korenje pa na ca. 1 cm debele kolobarje. Skupaj s stročjim fižolom zmešamo z oljem, soljo in poprom ter razporedimo po pekaču. Na sredi, kjer bo piščanec, pustimo prazno.
V skledici zmešamo razmehčano maslo, med, strte stroke česna, čebulo v prahu, sol in poper ter dobro premešamo.
V notranjost piščanca damo limonin sok, limonine rezine ter vejice rožmarina.
Piščanca osušimo s papirnato brisačko in ga v celoti premažemo z masleno mešanico. Po površini razporedimo še vejice rožmarina in jih takisto premažemo z maslom, da se ne bodo med peko zažgale.
Nogici zvežemo s kuhinjsko vrvico.
Nepokritega piščanca pečemo 10 minut na 220stopinjah, nato temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj, pekač pokrijemo in pečemo 35minut. Po tem času odstranimo pokrov ter s peko nadaljujemo še 45minut. Vmes meso večkrat pogledamo, da se med peko ne bi zažgalo (sploh predel bedrc) – v tem primeru ta del prekrijemo z aluminijasto folijo.
Meso pustimo stati 15 minut pred postrežbo oz. rezanjem.
Količina: 4-5
Čas priprave: 2 h 30 min
Velikost pekača: Pekač mer40x30 cm z dvignjenim robom