Katalog izdelkov

Pečen medeni piščanec

Tale pečen piščanec je tako sočen, kot je videti.  Uganeš skrivno sestavino zakaj je temu tako? Med v kulinariki dvigne in obogati aromo bogatemu naboru jedi. Je odličen dodatek in številnim jedem daje polnejši in slastnejši okus. Tako kot našemu pečenemu piščancu.

Sestavine: 

Potrebujemo še:

  • 1 kg mladega krompirja
  • 4 večji korenčki
  • 2 pesti stročjega fižola (po želji)
  • 4 vejice rožmarina (za notranjost piščanca)
  • 5 vejic rožmarina (za zunanjost piščanca in zelenjavo)
  • 5 limoninih rezin
  • Sok ½ limone
  • Olje, sol in poper za zelenjavo
  1. Pečico segrejemo na 220 stopinj.
  2. Zelenjavo očistimo, krompir prerežemo na pol, korenje pa na ca. 1 cm debele kolobarje. Skupaj s stročjim fižolom zmešamo z oljem, soljo in poprom ter razporedimo po pekaču. Na sredi, kjer bo piščanec, pustimo prazno.
  3. V skledici zmešamo razmehčano maslo, med, strte stroke česna, čebulo v prahu, sol in poper ter dobro premešamo.
  4. V notranjost piščanca damo limonin sok, limonine rezine ter vejice rožmarina.
  5. Piščanca osušimo s papirnato brisačko in ga v celoti premažemo z masleno mešanico. Po površini  razporedimo še vejice rožmarina in jih takisto premažemo z maslom, da se ne bodo med peko zažgale. 
  6. Nogici zvežemo s kuhinjsko vrvico.
  7. Nepokritega piščanca pečemo 10 minut na 220 stopinjah, nato temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj, pekač pokrijemo in pečemo 35 minut. Po tem času odstranimo pokrov ter s peko nadaljujemo še 45 minut. Vmes meso večkrat pogledamo, da se med peko ne bi zažgalo (sploh predel bedrc) – v tem primeru ta del prekrijemo z aluminijasto folijo.
  8. Meso pustimo stati 15 minut pred postrežbo oz. rezanjem.

Količina: 4-5

Čas priprave: 2 h 30 min

Velikost pekača: Pekač mer 40x30 cm z dvignjenim robom

cartcrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram