Potratna potica

Potratna potica

Tokrat se je recept z vami odločila deliti moja mama. Po potratni potici večkrat diši cela hiša. 🙂

Recept:

Testo:

  • 2,5 dcl mlačnega mleka
  • 2 žlici ruma
  • rumenjaka
  • 3 žlice sladkorja
  • 8 dag masla
  • ½ kg moke
  • ščepec kurkume
  • ščepec soli
  • 1 kvas
  • 1 vanilij sladkor

Moko presejemo v posodo za vzhajanje, dodamo kvas, ter ga prelijemo z 1 dcl mlačnega mleka. Pustimo vzhajati cca. 15 minut, nato dodamo še vse ostale sestavine, pregnetemo in pustimo vzhajati cca 1 uro (da naraste za dvojni volumen).

Temen biskvit:

  • 3 jajca
  • 18 dag sladkorja ( 6 žlic)
  • 18 dag moke ( 5 žlic)
  • 1 dcl vode
  • ½ pecilnega praška
  • 2 žlički kakava
  • 1 vanilij sladkor

Svetel biskvit:

  • je enako kot temen, le da je moke samo 15 dag – zaradi kakava.

Vse sestavine zmešamo skupaj, nazadnje dodamo sneg iz jajc, ter pečemo cca 15 minut na 200 C.

Nadev iz skute – naj bo bolj tekoč

  • 1,5 kg skute ( po možnosti domače )
  • ena kisla smetana,
  • sok ene limone
  • 5 žlic sladkorja
  • dve jajci
  • 1 vanilij sladkor

Nadev iz orehov:

  • 40 dag orehov
  • 20 dag lešnikov
  • žličko prave kave
  • 2 žlici rožičeve moke
  • 2 jajci (+ beljaka, ki sta ostala od testa)
  • naribana limona
  • 2 žlici ruma
  • 5 žlic sladkorja
  • 7 dcl mleka

Ko ti uspe testo spraviti v pekač, začneš s temnim nadevom, katerega daš malo več kot polovico, nato svetel biskvit, ga narahlo potlačiš, nadaljuješ s svetlim nadevom, katerega tudi daš dobro polovico in nato rjavi biskvit, nato sledi tretji nadev, ki je iz ostale skute in orehov. S testom prekriješ potico, obrežeš kar je viška, ter dobro zatlačiš robove. Potico premaži z oljem in kar globoko prepikaj s palčko za ražnjiče (zobotrebec je prekratek). Ni potrebno da vzhaja, pečeš cca. 50 minut na 180 C. Ni nujno da je pečica ogreta. Ko je potica pečena jo pustim še kakšno uro ali dve v pekaču, nato jo prepričam, da naj ga lepo zapusti. Do sedaj mi je še veno uspelo, peki papirja ne uporabljam, ker imam super pekač (imitacija kamna), samo minimalno ga prej naoljim. Potica je zelo dobra pa tudi lepa, da pa je temu tako, kaže to, da jo pečem skoraj vsak drugi teden.

Naj vam uspe!