Regrat in čemaž – znanilca pomladi

Zima se počasi poslavlja, pomlad pa jo uspešno preganja. Sedaj ko je sneg skoraj že povsod skopnel,  se je dalo nabrati že kar nekaj velikega in lepega regrata in zanimivo, bil sem presenečen, da je doma pod smreko za potokom že malo nazaj prikukal na plan tudi čemaž.

Obe zdravilni rastlini sta skoraj vsakomur dobro poznani, pa vendar da malo obnovimo zakaj vse sta zdravi in koristni.

Na svoj račun smo končno prišli številni ljubitelji regrata, ki smo komaj čakali, da si privoščimo prvo domačo okusno solato. Regrat pa pri nas ni cenjen le kot brezplačna skleda solate, ki jo naberemo na travniku, ampak mu v ljudski medicini pripisujejo številne ugodne učinke na zdravje.

Regrat je zelo hranilna rastlina in z njegovim uživanjem si lahko krepimo zdravje. Njegovi listi in korenine so bogat vir vitaminov in rudnin. Med drugim vsebujejo več vitamina A kot korenje. Grenčine dajejo regratu močne diuretične lastnosti, kar pomeni, da spodbuja odvajanje vode. Tradicionalno ga uporabljajo še pri motnjah v delovanju ledvic, celulitu in čezmerni teži. Regrat vsebuje tudi kalij, ki nadomesti izgubo te rudnine zaradi povečanega izločanja seča.

Regrat ima pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa in je zelo primeren za zelenjavno-sadne poste. Steroli v regratovih listih spodbujajo nastanek in izločanje žolča, s čimer pospešijo izločanje strupov iz telesa. Ker regrat vsebuje tudi kalij, ni nevarnosti, da bi zaradi njegovih diuretičnih učinkov telo trpelo pomanjkanje tega minerala. Uživanje regrata je priporočljivo za ženske, ki si želijo pridobiti ali ohraniti lepo postavo, saj regrat spodbuja hujšanje in pomaga odpravljati celulit.

Jaz pa obožujem omleto z regratom – recept pa sem objavil tukaj: OMLETA Z REGRATOM

Sedaj pa še nakaj o čemažu. Čemaž je med rastlinami, ki med prvimi ozelenijo gozdna tla, zato ga lahko imenujemo tudi znanilec pomladi.

Čemaž ni le okusen, ampak tudi zdravilen. V kuhinji je resnično znanilec pomladi, saj je spomladi prva divja rastlina primerna za uživanje. Z njegovim sorodnikom, česnom, ga ne druži le vonj, temveč tudi zdravilni učinki. Uporabljamo ga za spomladansko čiščenje telesa, blagodejno pa vpliva na presnovo in niža krvni tlak. Pripravimo ga lahko na mnoge načine, saj vsako leto najdemo čedalje več receptov za njegovo pripravo. Najboljši način za uporabo skozi vse leto je priprava pesta. Tega naredimo iz sesekljanih čemaževih listov, soli in oljčnega olja ter ga shranimo v steklene kozarce. Svež čemaž ali pesto lahko dodajamo juham, omletam, namazom, solatam … Kljub temu, da ima čemaž precej zdravilnih lastnosti, pa ga uživajmo po meri. Priporočljiva količina je 5 svežih listov ali žlička pesta na dan.

Švicarski župnik in zeliščar Künzle je zapisal, da bi mladi ljudje cveteli kot rože in se razvijali kot jelke na soncu, če bi uživali čemaž,  da pa bi ga imeli vedno pri roki je najbolje, da si naberemo nekaj čebulic in jih posadimo  doma v malo bolj senčna tla in po možnosti še kisla,vsaj pri meni doma raste v takšnih pogojih in se tudi vsako leto lepo razmnoži, tako da čez nekaj let, ne po potrebe da letam po Boču in nabiram to dišečo rastlino.

Sedaj pa obvestilo še za vse tiste, ki bi že želeli kaj saditi oz sejati, glasi pa se takole:

Če poseješ me v mesecu  marcu, pomeni, da se z mano šališ,

če poseješ me v mesecu aprilu, porastem, ko me je volja,

ko pa poseješ  me v mesecu maju, zrastem en dva tri… torej nikamor se še ne mudi.

 

Bodite zdravi, veliko sem smejte  in radi se imejte .