Okusni štruklji, ki so s svojo rožnato barvo poleg tega še tako čudoviti na pogled. Nadev medeno svežega okusa pa priljubljeno slovensko klasiko naredi prav kulinarično umetnino. Kremni med z malino in vrtnico nežno zaokroži svežino malin in skute.
Sestavine za vlečeno testo:
400 g moke
180 tople vode
1 ČŽ kisa
Ščep soli
1 ČŽ kokosovega olja
1 veliko jajce
Olje za namastitev testa in delovne površine
Sestavine za nadev:
180 Melissé medu malina in vrtnica
300 g malin (lahko zamrznjenih)
1 kg pasirane skute (polnomastne)
1 veliko jajce
50 g drobtin
125 g svežih malin
Za postrežbo:
Stopljena bela čokolada
Sveže maline
Ekspandirana kvinoja (po želji)
Lotimo se vlečenega testa. Vodo, kis, sol in kokosovo olje združimo ter segrevamo do toplega, da se olje stopi. Na pult stresemo moko, na sredo napravimo jamico, dodamo razžvrkljano jajce in toplo vodo.
S pomočjo vilic počasi združimo suhe in mokre sestavine. Ko je testo dovolj 'suho', ga pričnemo gnesti z rokami. Mesimo ga ca. 10-15 minut, da postane elastično in voljno.
Pult naoljimo, prav tako pa z oljem premažemo celotno kepico testa. Pokrijemo s posodo in pustimo počivati ca. 30 minut.
Medtem pripravimo nadev. Maline damo v kozico in jih z medom počasi kuhljamo ca. 20 minut, da se nekoliko zgostijo. Združimo z vsemi ostalimi sestavinami za nadev.
Veliko mizo, na kateri bomo 'vlekli' testo, v celoti naoljimo. Spočito testo najprej razvaljamo na ca. 40x40 cm ter ga zopet naoljimo. Nato ga z rokami malce privzdignemo ob robovih ter z dlanjo ene roke vlečemo od sredine proti sebi. To delamo počasi, da se testo ne strga.
Testo razvlečemo, končna velikost je sigurno okoli 1,2 m v obe smeri.
Takisto razvlečemo robove, saj so navadno od vseh delov testa na koncu najdebelejši.
Iz testa izrežemo pravokotnik mer ca. 1x0,9 m. Čez celotno površino razporedimo nadev ter ga pazljivo premažemo vse do roba. Po nadevu razporedimo koščke svežih malin.
Testo pričnemo zvijati pri dolgem robu ter ga sproti 'spodvihavamo', da je tesno zvit.
Odvečno testo lahko ovijemo okrog zvite 'rolade' ali pa ga oblikujemo v kepo in ponovno razvaljamo.
Rolado razdelimo na ca. 6-8 delov oz. po želeni velikosti. Štruklje med seboj ne ločimo tako, da jih režemo z nožem, ampak s topim krožnikom (npr. od kavne skodelice). S tem bodo konci bolj zaprti, nadev pa ne bo toliko uhajal.
Aluminijasto folijo, primerno za stik in kuho z živili, dobro premažemo z oljem. Vsak štrukelj posebej vanjo tesno zavijemo (na videz bonbona).
Štruklje lahko kuhamo nad soparo (kar v foliji ca. 40 minut) ali pa v rahlo vreli in osoljeni vodi. V tem primeru štruklje zavijemo v krpo (lahko s folijo vred) ter kuhamo isti čas.
Po kuhi moramo štruklje nujno pustiti stati 15 minut. S tem zmanjšamo možnost, da razpadejo.
Serviramo jih s stopljeno belo čokolado, svežimi malinami in ekspandirano kvinojo.
Namig: Če želimo dve različni barvi nadeva ob prerezu, tretjino nadeva brez malin oddevamo ter ga razporedimo bodisi po sredini (in malinov nadev ob robovih) bodisi obratno.
Štruklje lahko tudi zamrznemo. Kuhane in odpočite odvijemo iz aluminijaste folije (ali krpe) ter jih zavijemo v plastično folijo in damo v vrečko. Pred postrežbo jih zamrznjene pogrejemo nad soparo brez folije.